Що таке каперси і чому їх треба обов’язково вживати восени

А ви знаєте, що таке каперси, як правильно їх використовувати і з чим їх їдять? Більш докладно про те, як їх можна використовувати в кулінарії і навіть в лікувальних цілях, — читайте у статті.

Напевно більшість з нас, проходячи в супермаркеті, повз полички з соліннями і консервацією помічали невеликі баночки з назвою каперси. Що ж це таке і з чим їх їдять?

Напевно, цим питанням задавалися багато хто помічав каперси в перший раз. З вигляду каперси можуть здатися чимось на подобі оливок або малесеньких зелених ягід.

Насправді, каперси – це бутончики нерозпустилися колючого чагарника під назвою каперсник. Ці специфічні зелені бутончики є дуже корисними для нашого організму і більш того мають цілющі властивості.

Масово каперси імпортують з Туреччини, Марокко, Середземномор’я. Також, цей чагарник вирощують і на Кавказі, і в Криму.

Каперси: чим вони корисні для організму

Як правило, каперси використовуються в кулінарії, але в лікувальних цілях вони не менш корисні. У чому ж їх користь? По-перше, для лікування серйозних судинних захворювань, по-друге, при проблеми з травною системою, таких як метеоризмы.

На Кавказі за допомогою кори каперсника, лікують ревматизм. Ще одним застосуванням цього чагарнику в медицині є відвар коренів каперсника як потужний засіб для лікування хвороб селезінки та при ниркових захворюваннях.

З’їдаючи каперси перед їжею ви зможете відновити здоровий апетит і повернути міцний сон.

Крім усього іншого, вживання каперсів як ніколи актуально для профілактики і захисту від ракових захворювань. Вченими було доведено, що регулярне вживання каперсів має позитивний вплив на структуру ДНК.

Каперси – це ще й багатий склад вітамінів і корисних речовин, таких як:

  • клітковина,
  • корисні жири,
  • масла,
  • вітаміни A, C, P і PP.

Але незважаючи на всю свою користь, у каперсів є і свої недоліки. І одним з них є дуже високий вміст натрію. Тому, варто уважно поставитися до цього факту. Але все можна легко виправити, замочивши перед вживанням бутони каперсів в чистій воді або в оливковій олії.

У кулінарії каперси можна використовувати в якості пікантною спеції в салатах. Особливо, каперси припадуть до душі тим гурманам, які люблять в стравах легкий гіркуватий присмак.