А ви знаєте, що таке каперси, як правильно їх використовувати і з чим їх їдять? Більш докладно про те, як їх можна використовувати в кулінарії і навіть в лікувальних цілях, — читайте у статті.
Напевно більшість з нас, проходячи в супермаркеті, повз полички з соліннями і консервацією помічали невеликі баночки з назвою каперси. Що ж це таке і з чим їх їдять?
Напевно, цим питанням задавалися багато хто помічав каперси в перший раз. З вигляду каперси можуть здатися чимось на подобі оливок або малесеньких зелених ягід.
Насправді, каперси – це бутончики нерозпустилися колючого чагарника під назвою каперсник. Ці специфічні зелені бутончики є дуже корисними для нашого організму і більш того мають цілющі властивості.
Масово каперси імпортують з Туреччини, Марокко, Середземномор’я. Також, цей чагарник вирощують і на Кавказі, і в Криму.
Каперси: чим вони корисні для організму
Як правило, каперси використовуються в кулінарії, але в лікувальних цілях вони не менш корисні. У чому ж їх користь? По-перше, для лікування серйозних судинних захворювань, по-друге, при проблеми з травною системою, таких як метеоризмы.
На Кавказі за допомогою кори каперсника, лікують ревматизм. Ще одним застосуванням цього чагарнику в медицині є відвар коренів каперсника як потужний засіб для лікування хвороб селезінки та при ниркових захворюваннях.
З’їдаючи каперси перед їжею ви зможете відновити здоровий апетит і повернути міцний сон.
Крім усього іншого, вживання каперсів як ніколи актуально для профілактики і захисту від ракових захворювань. Вченими було доведено, що регулярне вживання каперсів має позитивний вплив на структуру ДНК.
Каперси – це ще й багатий склад вітамінів і корисних речовин, таких як:
- клітковина,
- корисні жири,
- масла,
- вітаміни A, C, P і PP.
Але незважаючи на всю свою користь, у каперсів є і свої недоліки. І одним з них є дуже високий вміст натрію. Тому, варто уважно поставитися до цього факту. Але все можна легко виправити, замочивши перед вживанням бутони каперсів в чистій воді або в оливковій олії.
У кулінарії каперси можна використовувати в якості пікантною спеції в салатах. Особливо, каперси припадуть до душі тим гурманам, які люблять в стравах легкий гіркуватий присмак.