Лікарі зруйнували кілька популярних міфів про їжу

З приводу вживання деяких продуктів вже склалися стійкі теорії, у яких, за словами фахівців, немає жодних наукових обґрунтувань. Одні з наймасовіших гастрономічних міфів дієтологи розвіяли на сторінках фармацевтичного журналу Zdravoe.

Зокрема, медики спростували відоме твердження про те, що дорослим людям не потрібно пити молоко. Вважається, що тільки дитячий організм засвоює молоко з користю для себе, тоді як для дорослих ця «дитяча» їжа малокорисна.

Експерти пояснили, що молоко має гранично збалансованим набором амінокислот, які засвоюються дорослим організмом на 98%. Крім того, кальцій, що міститься в молоці, має найбільш легкозасвоювану форму серед продуктових джерел цього важливого елемента. Що стосується калорійності, то в двох склянках молока, які людині слід випивати в день, міститься всього 120 ккал.

Також дієтологи розвінчали міф про особливу користь шпинату для тих, хто худне. «Шпинат посилює виділення шлункового соку і стимулює апетит», — пояснили вони. Також лікарі зазначили, що вітаміни і мінерали організму дає сирий шпинат, однак у ньому міститься велика кількість щавлевої кислоти, яка шкодить самопочуттю при сечокам’яній і жовчнокам’яній хворобі, деяких хворобах печінки і жовчного міхура. Приготування ж шпинату руйнує в ньому вітамін С.

Вважати м’ясо висококалорійним продуктом, сильно жирним і містить багато холестерину, — також неправильно, кажуть експерти. За їх словами, ці характеристики залежать від виду, породи і статі тварини. У м’ясі багато вітамінів, заліза і інших важливих мікроелементів, підкреслюють фахівці. Самим корисним вони вважаються м’ясо кролика, що відрізняється оптимальним співвідношенням амінокислот як у кількісному, так і в якісному аспекті.

Крім того, дієтологи закликали не виганяти з раціону хліб. «В зелені і фруктах немає тих вітамінів, які є в хлібі і простих крупах, не кажучи про білках і незамінних амінокислотах. Вуглеводи, які є в хлібі (тільки не в здобі) не можна назвати шкідливими — це складні вуглеводи, які є тривалим паливом і набагато довше залишають після себе відчуття ситості», — констатували медики.