Як захистити очі від негативного впливу цифрової техніки

Частіше Моргайте, збільште розмір шрифту і застосовуйте правило 20-20-20

Робота з комп’ятому ютером – є ємна частина повсякденного життя. Альо сильне напруження очей, що виникає після тривалої роботи за комп’ютером або використання іншої цифрової техніки, може сильно нашкодити здоров’ю.

Якщо у вас виникають такі симптоми, як швидка стомлюваність очей, нечітке зір, сухість очей, болі в шиї і спині, а також головні болі, пора про себе подбати, передає «Новий час».

Щоб захистити очі від негативного впливу цифрової техніки, скористайтеся наступними порадами експертів з Experience Life.

1. Оптимізуйте робочий простір.

Сідайте за робочий стіл так, щоб екран комп’ютера знаходився на відстані 60 см від вас (відстань витягнутої руки), рекомендують експерти Американської академії офтальмології.

Крім того, намагайтеся встановлювати монітор так, щоб центр екрана розташовувався на 10-20 см нижче рівня очей. Це запобігає сухості і свербіння очей, а також дозволяє тримати шию і спину в розслабленому стані.

2. Відрегулюйте освітлення.

Коли природний денне світло або стельове освітлення яскравіше екрану комп’ютера, очі починають напружуватися і сильніше концентруватися на картинці. Слідкуйте за тим, щоб екран був яскравіше, ніж освітлення в офісі.

Також важливо стежити за тим, щоб на екрані не з’являлися відблиски. Для цього встановіть антиблікове покриття екрану або надягайте тоновані окуляри.

3. Збільшіть розмір шрифту.

Поміняйте налаштування монітора так, щоб розмір шрифту був оптимальний для ваших очей і не викликало дискомфорту при читанні. Намагайтеся читати чорний текст на білому тлі, а не навпаки. Також ви можете використовувати спеціальні комп’ютерні окуляри, які злегка збільшують шрифт і покращують передачу кольору і чіткість зображення.

4. Частіше Моргайте.

Як показують дослідження, коли ми зосереджено працюємо за комп’ютером, то моргаємо на 66% рідше, ніж зазвичай. Недостатнє зволоження очей викликає сухість і свербіж. Встановлюйте таймер, який буде нагадувати вам про необхідність поморгати. Також працівникам, які весь свій час проводять за екраном, варто придбати очні краплі.

5. Пам’ятайте правило 20-20-20.

Медики з клініки Майо рекомендують кожні 20 хвилин робити 20-секундну перерву в роботі і відводити погляд у бік об’єкта, який знаходиться на відстані 20 метрів. Під час перерви можна встав і порухатися. Відновити циркуляцію крові і привести в тонус м’язи.