Всім чоловікам старше 45 слід проходити регулярне тестування

Група шведських дослідників прийшла до висновку, що всім чоловікам старше 45 років слід регулярно проходити обов’язкове тестування на наявність раку простати, як передаетИнтернет-видання для дівчат і жінок від 14 до 35 років

Ця ідея викликає сумніви у багатьох фахівців, оскільки тестування простатический специфічний антиген (ПСА) не володіє достатнім ступенем надійності і у багатьох випадках призводить до невірної позитивної реакції, що може викликати непотрібні хвилювання і навіть лікування цілком доброякісних симптомів.

Однак шведські дослідники вважають, що перевірка всіх чоловіків у віці 45-49 років виявить приблизно половину випадків захворювання, які можуть закінчитися летальним результатом. Їх результати засновані на обстеженні більше 21 тисячі чоловіків. Результати цього дослідження опубліковані в Натиснути медичному журналі BMJ. У Британії відсутня програма планового обстеження на рак простати.

Чоловіки старше 50 років можуть вимагати безкоштовного тестування на ПСА в межах державної системи охорони здоров’я.

Нещодавнє пілотне обстеження в Європі — ERSPC — показало, що рання діагностика на його основі здатна скоротити смертність від цього виду раку на 20%. Але витрати на скорочення смертності виявляються занадто великі.

Тестування на ПСА

  • Простатический специфічний антиген (ПСА) є білком, виробленим як нормальними, так і раковими клітинами простати
  • Високий рівень цього маркера може бути ознакою наявності ракової пухлини простати
  • Показник у межах 4-10 є зазвичай зазначенням на збільшену простату
  • Показник вище 10 може також вказувати на неракові захворювання простати

У 2010 році, коли Британський національний комітет з медичних досліджень розглядав це питання, було вирішено не вводити такого обстеження. Проте професор Ханс Лилиа і його колеги з Університету Лунда у Швеції, а також співробітники Меморіального ракового центру імені Слоана-Кеттеринга у США вважають, що існують достатні підстави для проведення такого тестування.

Для доказу своєї правоти вони звернулися до результатів клінічного дослідження, проведеного у Швеції в 1974-1984 роках за участю 21277 пацієнтів у віці 27-52 років. Всі чоловіки на початку здавали проби крові. Дослідники скористалися цими пробами для діагностики на рівень ПСА.

Збройні цими результатами, потім вони звернулися до аналізу історій хвороби цих чоловіків, прагнучи з’ясувати, чи відповідали дані про високому рівні ПСА статистикою захворювання раком простати.

Виявилося, що високий рівень ПСА прямо корелював з високим ризиком виникнення раку простати.
Не дуже рано, але ще не занадто пізно

Потім дослідники перевірили результати на предмет визначення оптимального віку для проведення такого тестування. З’ясувалося, що у чоловіків молодше 45 років ризик виникнення раку цього типу був занадто низький. А відстрочка в проведенні діагностики у чоловіків молодше 50 років призводила до того, що ризик пропустити початкову стадію захворювання сильно зростав.

Тестування у віці 45-49 років виявило майже половину (44%) тих захворювань, які згодом призвели до летального результату. Серед обстежених чоловіків 1369 захворіли на рак простати, 241 чоловік мали просунуту стадію захворювання, а 162 людини померли від нього.

Дослідники вважають, що всім чоловікам у цій віковій категорії необхідно проходити обов’язкове тестування. Тим з них, у яких спостерігається високий рівень ПСА, рекомендується проходити додаткову діагностику і — у разі необхідності — лікування, а тим, у кого спостерігаються нормальні результати, слід пройти ще одне тестування після 50 років.