Це поширене явище може виявитися головною причиною ракових захворювань

Вчені вважають, що ожиріння може виявитися головною причиною виникнення цілого ряду ракових захворювань: раку грудей, товстої кишки, печінки, підшлункової залози та жовчного міхура, передає Associated Press.
У ході дослідження, проведеного американськими та англійськими лікарями, протягом 9-15 років лікарі вивчили 280 тис. випадків ракових захворювань у Північній Америці, Європі, Австралії та Азії. Вчені встановили, що ожиріння стало причиною смертельного результату раку у 14% чоловіків і 20% жінок.
Вчені з’ясували, що у чоловіків приблизно 15 кг додаткової ваги на 52% збільшує ризик раку стравоходу, на 33% — щитовидної залози, на 24% — онкології товстої кишки і нирок. У той же час рак крові і кісткового мозку практично ніяк не пов’язаний з ожирінням.
У 1980−х рр. дослідники намагалися довести зв’язок кількості споживаної їжі і ракових захворювань, але їх теорії не отримували підтвердження на практиці. Пізніше лікарі встановили взаємозв’язок успішного лікування раку і дієта, багата фруктами і овочами.
Вчені підкреслюють, що на даному етапі вони не отримали прямих доказів того, що ожиріння само по собі є причиною раку. Багато в чому це пов’язано з тим, що лікарі поки не встановили точного механізму взаємозв’язку ожиріння і появи в організмі ракових клітин.
Головний висновок, який зробили лікарі на підставі отриманих даних: для того, щоб знизити ризик захворювання на рак, треба стежити за вагою.
Отримані результати, викликають занепокоєння лікарів, т. к. ожиріння стає все більш поширеною хворобою в багатьох країнах світу, особливо в його розвиненій частині.