Зовнішній вигляд вашого язика розповість про захворювання

Медики рекомендують включити в список щоденних процедур чистку язика і час від часу уважно розглядати його в дзеркалі.

Колір

Якщо язик блідий, то у вас низький рівень гемоглобіну в крові.
Якщо колір жовтуватий, значить, є надлишок жовчі в жовчному міхурі або порушення в печінці.
Синюватий відтінок? Пора перевірити серце. Обов’язково звернися до кардіолога, зроби кардіограму. Попереджений значить озброєний!Наліт
Наліт, що покриває всю поверхню, вказує на проблеми в шлунково-кишковому тракті. Але буває, що язик обнесений нерівномірно. Якщо наліт є біля кореня язика з боків — у тебе ниркові порушення, в центрі — інтоксикація товстої кишки. Посередині утворилася підкова? Товста кишка працює погано. А якщо в цьому місці коло або овал — є проблеми зі шлунком.

Кінчик язика теж може багато чого розповісти. Коло по центру — ознака проблем з серцем, два овалу по краях вказують на слабкість легких, а якщо їх колір стає коричневим — пора лікувати пневмонію. Язик ніби спінився? Лікуй хронічний бронхіт.

«Волосатий» язик
Зустрічається досить рідко. Сосочки на поверхні язика відмирають, зростаються між собою, товщають, подовжуються і стають схожими на коричневі волоски. Встановлено, що це відбувається після перенесених інфекцій, якщо в хід йшли антибіотики, а також при порушеннях в роботі шлунково-кишкового тракту і печінки.

«Залисини»
Зайва гладкість язика (так звані «залисини») — наслідок атрофії сосочків. Таке трапляється, наприклад, при нестачі в організмі вітаміну В12 і фолієвої кислоти, при атрофічному гастриті.

«Залисини», розташовані плямами, часто називають «географічний язик». Зустрічається це явище досить часто, в основному це буває при захворюваннях травної системи.

Лінії і складки
Стовщена, рівна серединна складка вказує на напруження хребетного стовпа. Її викривлення говорить про неблагополуччя в різних відділах хребта: корінь язика відповідає за поперековий відділ, центр — за грудної, а кінчик — за шийний.