10 способів знизити високий тиск без ліків

Проблема підвищеного тиску сьогодні вважається однією з основних в медицині, адже це основна причина серцевих нападів і інсультів.

В Америці дуже популярний так званий «дієтичний підхід» до проблеми високого тиску: ретельно розроблена дієта, яка ґрунтується на фруктах, овочах і нежирних молочних продуктах. Зведені до мінімуму жири, червоне м’ясо, а також солодкі страви і солодкі напої.

Ця дієта допомагає знизити тиск більше ніж на десять пунктів. Дослідження американських вчених показують, що таке харчування більш ефективно допомагає від гіпертонії, ніж регулярний прийом спеціальних ліків.Не потрібно забувати, що тиск знижується разом з вагою. Гіпертонікам, скинувшим вагу, вдавалося скоригувати тиск за кожні десять кілограмів на двадцять пунктів.

Щоб нормалізувати артеріальний тиск, важливо приймати калій для підтримки серцевого м’яза. Калій діє як сечогінний, а тому допомагає позбавлятися організму від непотрібної рідини. Калій може надходити в організм з картоплі, квасолі, морської капусти, а також родзинок, гороху і чорносливу. Є від також у винограді, абрикосах і персиках.

Справжнім помічником гіпертонікам може стати гранат, який захищає серце і судини людини, утримуючи приплив до серця крові, особливо в стані стресу. Рекомендується випивати склянку гранатового соку в день, але обов’язково розбавляючи його навпіл з водою, оскільки він може пошкодити стінки шлунка і зіпсувати зубну емаль.

Варто займатися

Фізичні заняття природний і ефективний спосіб знизити тиск і надалі тримати його під контролем. Вже сто разів доведено, що регулярна фізична активність зміцнює серце — а сильне серце означає нормальний тиск і менший тиск на кровоносні судини.

Потрібно частіше давати навантаження на кардіо, переважно в помірному темпі. Не варто кожен день потіти на біговій доріжці в тренажерному залі. Можна підніматися по сходах замість ліфта і ходити пішки замість автомобіля.

Варто встановити собі тижневий ліміт таких занять: як мінімум 3 рази в тиждень від 30 до 60 хвилин.

Тренуйте серцево-судинну систему: приймайте контрастний душ, щоб тримати судини в тонусі. Але, слід пам’ятати, що при стабільній гіпертонії така процедура неефективна і може тільки нашкодити.

Трохи знизити тиск допомагає в цьому випадку гарячий душ, струмінь якого потрібно направити на область шиї і голови. Ні в якому разі при нападі не варто приймати гарячу ванну.

Відмовтеся від шкідливих продуктів

Важливо обмежити споживання солі. Норма — не більше 5 грамів в день, це приблизно 1 чайна ложка. Натрій негативно впливає на нирки, кровоносні судини і збільшує навантаження на ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Знизити в раціоні кількість страв з борошна і солодкого.

Пити мало кави і алкоголю. Все це дає стрибок тиску. Люди, які вживають протягом одного дня п’ять або більше алкогольних напоїв, мають підвищений ризик довгострокових проблем зі здоров’ям, серед яких в тому числі серцевий напад та інсульт.

Якщо ж перестати їх вживати, то можливо, що тиск нормалізується сам собою і необхідність в ліках зовсім відпаде.

Почати їсти

Рекомендується збільшити споживання поліненасичених жирних кислот (жирна риба, горіхи, насіння. А також продуктів, що містять калій (банани, картопля, апельсини) та магній (гречка).

Взяти за правило — побільше фруктів, овочів, риби, нежирного м’яса (особливо птиці), соєвих бобів, кукурудзяних пластівців, цибулі, часнику, селери. Поменше жирного. Білий хліб і багети замінити на зерновий. Частіше їсти рис і гречку.

Знизити напруженість

На коливання тиску також впливають емоції, почуття провини і тривоги, переживання. Одна справа сказати «Перестань нервувати», і зовсім інша — зробити.

Для більшості людей неможливо повністю уникнути стресу, але можна зменшити його і, отже, його наслідки. Понизити напруженість і розчарування допоможуть, знову ж таки, фізичне навантаження або зустріч з друзями. Іноді можливість виплеснути накопичилися почуття і емоції є головною профілактикою.

Полюбити чай

За даними американського сайту з охорони здоров’я WebMD, всього 1-2 чашки зеленого чаю в день допоможе знизить ризик розвитку високого кров’яного тиску майже на 50%. Особливо в порівнянні з тими, хто любить каву

До несподіваних висновків прийшли чиказькі вчені — люди, які страждають від нападів високого тиску, мають невелике коло спілкування. В цілому у таких гіпертоніків показники АТ вище на 30 поділок, ніж у середньостатистичної людини. Порада від американських кардіологів: більше спілкуйтеся.

При нападі гіпертонії важливу роль відіграє правильне дихання. У нетрадиційній медицині рекомендується в цей час слухати ритмічну музику або співати ритмічні пісні. Протягом 2 хвилин дихайте якомога глибше животом. На вдиху сильно випинати живіт, а на видиху втягуйте.

Треба глибоко вдихати затримувати повітря на кожному видиху на 10 секунд. Таким чином краще затримувати дихання протягом 3 хвилин. Але це тільки підготовка організму, оскільки тиск після подібного прийому знизиться тільки частково.

Добре допомагає впоратися з проблемою вода.

Ванну приймати при підвищеному тиску ні в якому разі не можна. Можна зробити ванночку для рук — опустити руки в теплу воду температурою вище 37 градусів, і поступово підвищувати температуру, підливаючи гарячу воду, довівши до 45 градусів. У такій воді тримати руки хвилин десять. Корисно зробити теплу ванночку для ніг для зниження тиску. При цьому розширюються судини в ногах і тиск трохи зменшується.