Лікарі розповіли, як ефективно підняти імунітет

Здатність організму чинити опір зовнішньої інфекції називається імунітетом і це, по суті, чи не єдиний бар’єр між нами та не завжди сприятливої зовнішньої середовищем. Хронічна втома, поганий сон, частий головний біль, не кажучи вже про постійні застуди взимку і незрозуміло звідки взялася температурі влітку, є найпоширенішими і найбільш неприємними ознаками до крайнощів ослабленого імунітету.

Проблеми, пов’язані з різними імунними захворюваннями, можуть підкосити будь-який, навіть самий здоровий організм. Укріпити ж похитнулося здоров’я не так просто, як здається на перший погляд — але й не так складно, щоб не братися за це. Роль імунітету для здоров’я дуже важлива: уберегтися від вірусів зовсім неможливо, адже вони оточують нас постійно і всюди. Сьогодні ми розповімо вам, як прокачати свою імунну систему по-максимуму, щоб не боятися ні вогкості, ні морозів.

Основні складові імунної системи

Імунна система людини на цілих 50% формується ще до народження. Цю складову ми змінити не можемо — комусь щастить більше, комусь менше. Натомість, ми прекрасним чином можемо «побудувати» половину нашої захисної системи. Для цього необхідно постійно стежити за трьома наступними факторами: здоровим сном, фізичними навантаженнями і збалансованим харчуванням.

Мікроелементи і вітаміни

Найважливішу роль у зміцненні імунітету відіграють вітаміни і мікроелементи. Зараз багато людей вважають за краще пити курс мультивітамінних комплексів, навіть без попередньої консультації з лікарем. Це не зовсім правильно. Набагато краще буде добувати необхідні вітаміни з здорової їжі — тобто природним шляхом. Моркву і виноград дадуть вам вітаміни групи А, цитрусові і полуниця забезпечать вітаміном С, боби, яйця і горіхи багаті вітаміном B. Саме благотворний вплив на імунітет надають цинк і селен. Риба, печінка, м’ясо і бобові дадуть вам необхідний заряд цинку. Селен ж міститься у вже згаданих вище морепродуктах і часнику.

Загартовуємо організм

Різка зміна температури вибиває не тренированную імунну систему, як надмірна кількість електроприладів вибиває пробки в квартирі. Результат цілком передбачуваний — швидкий і неприємний період хвороби. Щоб уникнути цього, потрібно загартовувати свій організм. Всупереч поширеній думці, загартування потрібна не тільки для привчання до холоду. Насправді, таким чином ви тренуєте слизові оболонки свого тіла моментально відповідати зміненим температурних умов. Найпростіший спосіб загартувати організм — поперемінні обливання холодною і гарячою водою передпліч, від кисті до ліктя. Але така процедура буде корисною лише тим, хто не лінується виконувати її щодня.

Підвищення імунітету спортом

Небагато знають про те, що заняття спортом можуть не тільки зміцнити імунітет, але і знизити його. Щоб фізичне навантаження пішла вам на користь, використовувати метод підвищення рівня імунітету спортивними заняттями потрібно з розумом. Краще всього підійдуть аеробні тренування — і літо для них час. Такі тренування не тільки спалюють жир і зміцнюють серцево-судинну систему, але і дуже позитивно діють на імунітет. Футбол, їзда на велосипеді, стрітбол — підійде все, чим можна займатися на вулиці.

Обдумане харчування

Приказка «Ти — це те, що ти їси» з’явилася не просто так. Їжа не тільки дає нам енергію для життя, але і захищає від зовнішніх впливів. Однозначно необхідно дотримуватися раціональної схеми живлення: організму потрібні білки як тваринного, так і рослинного походження. Дуже корисні для імунної системи яловича печінка і різні морепродукти: креветки, кальмари, мідії і звичайна риба.

Уникаємо неприємних ситуацій

Найбільше наша імунна система страждає через миттєвих спалахів неконтрольовано сильних емоцій. Такий накал пристрастей може викликати стрес, заснований як на робочій ситуації, так і на особисте. Позбутися від цього може допомогти тільки одне: тренування спокійного ставлення до течією життя, з усіма її складнощами і перепетиями.

Зміцнюємо імунітет народними способами

Настої эулетерококка, женьшеню і китайського лимонника зроблять ваш організм міцніше і стійкіше до всіляких вірусних атак. Зробити їх досить просто, а ціна кінцевого продукту не буде перевищувати декількох сотень рублів. Як і загартовування організму водою, настої повинні застосовуватися на постійній основі: дочекатися моменту захворювання, а вже потім випити відвар женьшеню буде марно і просто нерозумно.