Шкідливі продукти скорочують життя і погіршують її щоденне якість. Це зрозуміло. Корисні продукти – навпаки: дають нам корисні речовини для нормального функціонування і заряджають гарним настроєм. В яку групу потрапляють чай і кава?
Прокинутися і посміхнутися
Завдяки своїм здібностям швидко приводити організм в тонус кави зараховують поперемінно то в групу корисних продуктів, то відправляють цей чудовий напій до шкідливих продуктів. Чай також наділяють тонізуючі якостями і дуже рекомендують пити протягом дня. А хто краще, ефективніше і безпечніше? Давайте подивимося на цифри. У чорному чаї міститься 40 мг кофеїну, в кава – 80-120 м. Значить, кава будить організм більш рішуче? Однозначно – так. Але каву не можна пити багато. Максимальна норма – 4 чашки в день. Чай, особливо зелений, можна пити протягом дня практично необмежено.
Висновок: якщо потрібно протриматися цілий день в гарному тонусі, краще пити зелений чай. Вплив на організм буде м’яким і стабільним. Шкідливий вплив практично виключається.
Якщо ж потрібно підбадьоритися швидко (наприклад, привести себе в робочий стан) перед відповідальною зустріччю, краще випити кави. І пам’ятати про те, що чотири чашки кави в день – це максимум, який можна собі дозволити. Абсолютний максимум, краще – менше.
Білосніжна посмішка
Кава і чорний чай часто зараховуються стоматологами до шкідливих продуктів з-за їх здатності змінювати забарвлення зубів. Так, але що з цієї точки шкідливіше – чай чи каву? Виявляється, чай. Фарбувальні речовини, що містяться в чаї, більш щільні, тому вони забарвлюють зуби більш щільно.
У боротьбі з депресією
І чай, і кава є продуктами, користь яких у боротьбі з депресивним настроєм визнається багатьма дієтологами і психологами. А що краще? Співвідношення приблизно таке: три чашки чаю в день знижують ризик розвитку депресивного стану на 37%.
Кожна чашка кави знижує ризик розвитку депресії на 8%. Це одна чашка. В день можна випивати не більше чотирьох чашок. Проста математика: 8х4=32%.
Висновок: з точки зору профілактики депресії кава і чорний чай порівняти один з одним. Однак кава при цьому береться з верхньої допустимої межі вживання.
Загальний висновок:порівняння чаю і кави становить більше теоретичний інтерес. ніж практичний. Адже ренщающим фактором для більшості людей є смак продукту. Приємно, звичайно, розуміти, що насолоджуючись гарним чаєм або відмінним кави, ми одночасно дбаємо про здоров’я. Але смакові уподобання все одно в даному питанні будуть головними. Хіба немає?