Рецепти молодості: 8 продуктів, які сповільнюють старіння

Цікаво, коли людство почало боятися старості? Напевно, в той момент, коли наш далекий предок вперше усвідомив, що життя його не вічна. З того часу і по сьогодні ми шукаємо спосіб зупинити роки, знайти філософський камінь, еліксир вічної молодості. І нехай поки над чарівним засобом від всіх зморшок і ознак старіння посилено працюють вчені в лабораторіях, окремі фрагменти «еліксиру» вже доступні кожному. Щоб шкіра залишалася пружною і сяючою навіть через десяток років, варто вже сьогодні ввести в раціон продукти молодості» зі списку нижче.

Ні, на жаль, універсальну дієту від старості поки не винайшли. Але вже встановлено, що деякі продукти здатні здорово допомогти нашому тілу і виглядати, і відчувати себе значно молодше. І це – не якісь заморські делікатеси або сумнівні біодобавки. Продукти з цього списку в помірних кількостях може дозволити собі кожен.

Часник

Часник насичений антиоксидантами-поліфенолами. Вони захищають шкіру від вільних радикалів, що руйнують настільки цінний для шкіри колаген. Щоб отримати більшу користь з пряної рослини, нарізаний часник залиште на 10-15 хвилин контактувати з повітрям, перш ніж піддавати її термічній обробці або додавати в блюдо.

Зелений чай

А ви знали, що зловживання кавою здатне провокувати утворення зморшок? Все через стрибків гормонів стресу – адреналіну і норадреналіну. Так що, шановні кавомани, час задуматися про перехід на зелений чай. Вміст кофеїну так само на висоті, зате напій багатий вищезазначеними антиоксидантами-поліфенолами. Тільки намагайтеся пропустити чашечку-другу до 3 годин дня: попивание «міцного зеленого» пізніше може викликати проблеми з засипанням.

Куряче філе (без шкіри)

Куряче м’ясо (особливо грудка), також, як риба і бобові, багате протеїном. Наш організм здатний розщеплювати протеїн до амінокислот, які, в свою чергу, беруть участь у процесі регенерації клітин. Протеїн незамінний у синтезі колагену – основного «будівельного матеріалу» нашої шкіри. З роками процес синтезу колагену сповільнюється, і шкіра втрачає тонус, починає в’янути. Так що, якщо бажаєте «зберігати обличчя» як можна довше, намагайтеся споживати хоча б невелику кількість протеїновмістних продуктів в кожний прийом їжі.

Ягоди

Малина, полуниця, чорниця і ожина – справжні чемпіони серед рослин за вмістом антиоксидантів. Ви ж пам’ятаєте, що антиоксиданти – наші захисники у боротьбі з вільними радикалами? Тими самими, які порушують синтез колагену і призводять до в’янення шкіри, зморшок і втрати тонусу. Чим не привід додати стаканчик смузі або свіжих ягід з натуральним йогуртом в денний раціон?

Вода

Основний компонент «еліксиру молодості» дійсно доступний кожному. Будь-дерматолог скаже: уникати дегідратації – перше правило здоров’я та свіжості. Адже на сухій шкірі навіть дрібні зморшки стають більш помітними. Коли гідробаланс в нормі, клітини наповнені рідиною, що дозволяє їм легше приймати і переробляти інші корисні речовини. А мембрани клітин шкірних покривів зберігають еластичність. Результат – пружна і сяюча шкіра.

Оливкова олія

Не дарма цей продукт так популярний серед косметологів і фармацевтів, а цілі серії косметичних засобів на його основі є у більшості брендів. Але ще ефективніше вживати цінне масло в їжу. Суміш жирних кислот і олеїнової кислоти укріплюють мембрани клітин і допомагають їм утримувати рідину. Що забезпечує шкірі м’якість і зволоження. Масло також багате вітаміном Е і поліфенолами. Як бути впевненим, що ви і ваша шкіра отримають всі вищевикладені бонуси? Купувати виключно натуральне оливкове масло (з позначкою Extra Virgin) і не забувати саме його використовувати у своїх кулінарних експериментах. Дорогувато, але воно того варто.

Лосось і скумбрія 

Напевно, самий «багатий» пункт в нашому списку. Але багатий також і в прямому значенні: складно знайти найкраще джерело жирних кислот Омега-3, таких необхідних нашому серцю для підтримки м’язового тонусу, мозку – для підвищення розумової активності і шкірі сяяння і гладкості без зморщок. Не лякайтеся дорожнечі: навіть 50-100 г цінної риби в тиждень буде достатньо.

Бобові

Дослідження австралійських вчених, в яких брали участь «піддослідні» зі Швеції, Греції і самої Австралії довели: при однаковому віковому цензі люди, в раціоні яких переважають бобові, риба, овочі, оливкова олія, мають куди менше зморшок і старіють повільніше. Поважна причина хоча б раз на тиждень їсти страву на основі квасолі, нуту або інших бобів, правда?