Перші симптоми апендициту: на що звернути увагу

Апендицит іноді важко розпізнати, адже чимало людей перші симптоми плутають із поганим травленням, проблемами із серцем тощо.

Типова картина апендициту починається з дискомфорту і болю в області шлунка, частіше у вечірній або нічний час. Дуже часто ці болі нагадують прояви гастриту і є неінтенсивними, носять тупий характер, тому люди не надають їм сильного значення. У цей же період настає нудота і виникає однократна блювота.

Вважається, що нудота при апендициті має рефлекторну природу, і найчастіше у літніх людей цей симптом може бути слабовираженим, що іноді призводить до пізнього встановлення діагнозу. Через кілька годин біль переміщуються в нижні праві відділи живота (при правобічному розташуванні апендикса). Змінюється характер болів – вони стають давлячими і пульсуючими з наростаючою інтенсивністю. Може виникнути пронос, частішає сечовипускання. Виникає субфебрилітет з подальшим незначним підвищенням температури вище 37 С.

Поступово, протягом шести-дванадцяти годин від початку розвиваються типові симптоми загальної інтоксикації організму – слабкість, прискорене серцебиття, сухість у роті, нездужання. Болі стають важкопереносимими і ще більш інтенсивними.

Наприкінці першої доби присутнє постійне відчуття нудоти, спостерігається тахікардія до 90 ударів у хвилину. Температура коливається в межах 38 С.

На другій-третій добі спостерігається несправжнє полегшення болю – відбувається відмирання нервових закінчень апендикса, що і призводить до зменшення чутливості. Одночасно наростають симптоми загальної інтоксикації організму – з’являється виражена тахікардія, можлива поява блювоти.