6 способів пережити холод

Зігрітись не можна замерзнути…

З приходом зими з’являється гостра необхідність в теплі, причому як в прямому, так і в переносному сенсі. Крім того, підступна і мінлива погода може і зовсім дезорієнтувати: з ранку одягнешся так, щоб відчувати себе комфортно і не мерзнути, а ввечері зуб на зуб не потрапляє. Що ж робити, якщо зігрітися треба екстрено, тут і зараз?

Ці способи обов’язково допоможуть вам відчути себе сухо, комфортно і тепло. Можна перепробувати всі відразу або зупинитися на одному – гарантуємо, мерзнути ви точно відтепер не будете.

34

Зігрітися за допомогою язика

Ви можете посміхнутися і відмахнутися, але такий спосіб дійсно є і він працює! Для того, щоб зрозуміти про що мова, звернемося до древньої практики – йоги, а точніше однієї з технік під назвою «Набха-мудра». Це в буквальному сенсі «вміння тримати язик за зубами», а точніше язик на піднебінні. Йоги вважають, що при торканні піднебіння кінчиком язика приходить замикання контурів циркуляції життєвої енергії – «мовний замок». А тепер сама техніка. Посередині піднебіння знаходиться так звана «точка вогню» – ось до неї і треба торкатися язиком. Притиснувши його до піднебіння в цій точці, можна швидко зігрітися. Величезний бонус: цю вправу можна робити де завгодно і коли завгодно, і ніхто навіть не запідозрить, що ви грієтеся.

Голковколювання

45

Грітися цим способом можна прямо на лекції в холодній аудиторії або на лавочці в парку. Головне, що ноги ви точно не відморозите, та й руки будуть при справі. Тепер звернемося до рефлексології. Всі знають, що на тілі людини є особливі точки, впливаючи на які, можна зняти головний біль і навіть позбутися безлічі хвороб.

Китайці, які першими досягли премудрості акупунктури і вже точно знають в цьому толк, стверджують, що для поліпшення кровообігу і, як наслідок, зігріву, досить помасажувати дві точки – шангкіу і йінлінгкуан. Перша перебуває на внутрішній стороні щиколотки якраз на перетині переднього і нижнього краю під кісточкою.

56

Друга розташована на внутрішній стороні гомілки нижче коліна, у поглибленні між головкою великої гомілкової кістки і литковим м’язом.

Олівець

Вам практично доведеться добувати вогонь, але головним знаряддям праці стане ручка або олівець. На долонях знаходиться безліч енергетично активних точок, ось їх ми і будемо стимулювати. До слова, в центрі долоні знаходяться точки, натискаючи на які можна навіть спітніти. Так що беремо ручку або олівець і, поклавши його між долонями, починаємо посилено терти ними. Відчули прилив тепла?..

Аромаолії

Про всесилля аромаолій ви напевно чули. Тепер головне зрозуміти, які саме з них вам допоможуть зігрітися. До речі, можна поєднати приємне з корисним: романтичне побачення з аромалампою пройде куди тепліше, навіть якщо у вас раптово зламався обігрівач.

ЗІГРІВАЮЧИМ ЕФЕКТОМ ВОЛОДІЮТЬ ОЛІЇ ЧОРНОГО ПЕРЦЮ, ЕВКАЛІПТА, ГЕРАНІ, ІМБИРУ, МАНДАРИНА, ЯЛІВЦЮ, ЛИМОНА, РОЗМАРИНУ, ШАВЛІЇ, МУСКАТУ, А ТАКОЖ ЧЕБРЕЦЮ.

Можна прийняти теплу ванну з таким складом: 2 краплі олії герані, 2 краплі олії лимона і 2 краплі олії чебрецю. До слова, цю процедуру можна робити удвох, від чого зігріваючий, терапевтичний і романтичний ефект тільки зросте.

Дихання

67

Правильне дихання прискорює зігрівання. Звертаємося до магічних практик, а точніше,пранаяме.

  • Робимо повільний вдих через ніс, подумки рахуючи до п’яти.
  • Затримуємо дихання, дорахувавши до чотирьох.
  • Повільно видихаємо через рот, знову рахуючи до десяти. При вдиху складаємо губи в трубочку, ніби збираємося свистіти.
    Для того, щоб зігріваючий ефект був сильніший, потрібно чітко уявити, як повітря проходить крізь весь організм до кінчиків пальців ніг і рук.

Також можна застосувати схожий прийом. При ньому повільний вдих чергується з швидким видихом. Вдихати треба, рахуючи до восьми, а видихнути – швидко, на два рахунки, потім знову затримати подих, подумки рахуючи до восьми.

А ТЕПЕР ТЕХНІКА ДЛЯ «ПРОДВИНУТИХ». СІДАЄМО ПО-ТУРЕЦЬКИ, СПИНУ І ГОЛОВУ ТРИМАЄМО ПРЯМО. СПОЧАТКУ ШВИДКО РОБИМО 10 СИЛЬНИХ ВДИХІВ І ВИДИХІВ. ПОТІМ ГЛИБОКО ВДИХАЄМО І СЕКУНД 15-20 ЗАТРИМУЄМО ДИХАННЯ, А ПОТІМ ПОВІЛЬНО ВИДИХАЄМО. ПОВТОРЮЄМО ТРИ РАЗИ.

Samomasaža

Цей спосіб особливо оцінять ті, у кого машина заглохла посеред пустельної дороги, а навколо холод і евакуатор чекати ще довго. Тоді самомасаж цигун стане безцінною знахідкою. Втім, всім іншим цей метод теж рекомендуємо спробувати.

ПОЧАТКОВЕ ПОЛОЖЕННЯ – НОГИ НА ШИРИНІ ПЛЕЧЕЙ. РУКИ ПОСТАВТЕ НА ГРАНИЦЮ РОСТУ ВОЛОССЯ НА ЛОБІ І ПРОВЕДІТЬ НИМИ ІЗ ЗУСИЛЛЯМ ПО ОБЛИЧЧЮ ДО ШИЇ, НІБИ “ВМИВАЮЧИСЬ”.

А тепер зробіть те ж саме в іншому напрямку – проведіть руками із зусиллям по волоссю, рухаючись по потилиці уздовж шиї до трапецієподібних м’язів. Руки поставте на область тазу спереду і підтягніть до рівня грудей, притискючи їх сильно до тіла. Потім поставте руки на поперек і підтягніть їх по спині до лопаток, не забуваючи притискати із зусиллям.

Тепер прийшла черга розігріти ноги. Для цього нахиляємося, пальцями обох рук обхоплюємо одну ногу в області щиколотки, і з зусиллям «підтягуємо панчохи» до області сідниць, те ж саме робимо з другою ногою. Така зарядка сприяє поліпшенню кровообігу у всьому тілі, включаючи кінцівки. Є одне «але» – людям з гіпертонією і тим, хто має проблеми з судинами, цей комплекс протипоказаний.