Без паніки! Чому недосконалість знову в моді

Хочеш бути ідеальною в усьому, але в цій гонитві не встигаєш отримувати задоволення від життя? Про шкоду надмірного перфекціонізму і про те, чому слід полюбити недосконалості, розповідає блогер Ганна Білолипецька.

Чудова естетика недосконалості останнім часом просто заворожує. Поринувши у це відчуття,можна отримувати величезне задоволення від, наприклад, старих стоптаних черевиків з потертими носками. Вони повинні бути обов’язково разношенной — з м’якої шкіри, яка сіла по нозі, і можуть навіть не підходити до всього вбрання, але в них стільки чарівності, вони як би говорять: «Так, нас люблять, і ми пережили зі своєю власницею вже стільки всього: і літні зливи пізно ввечері, і довгі романтичні прогулянки, і танці до світанку». Нехай навіть десь у коридорі у Вас стоять нові лакові туфельки на запаморочливій шпильці, але ж їм не уготована така доля!

Ілюстрація: Юлія Ісмоїлова

Ілюстрація: Юлія Ісмоїлова


Ідеальні нові туфлі так досконалі, що змушують наші серця битися швидше, але, як ні дивно, вони не додають впевненості у собі. Навпаки, скоріше показують, як ми відчайдушно прагнемо до цієї впевненості, що відразу зводить всі зусилля нанівець. В одному з інтерв’ю Маноло Бланік — творець культових туфель, оспіваних у «Сексі у великому місті» — зізнався, що у його подруги завжди були моторошно обдерті підбори, і це йому чомусь дуже подобалося, він знаходив у цьому певний шик. Туфельки без єдиної подряпини у своїй досконалості — втілення перфекціонізму, а перфекціонізм-це нудно і безрадісно.

Пасмо, що вибилося пасмо, ніжний і зворушливий підкреслює ніжну лінію шиї або гарний лоб. Недбалість у зачісці тільки вітається — адже мода зараз зовсім не змушує дівчат проводити години перед дзеркалом, гризучи свої волосся, нехай вони будуть живими і блискучими, нехай у всьому зовнішньому вигляді відчувається життя. (І навіть відросле коріння нагадують мені щось привабливо-хибне, у кого ж я бачила щось подібне? У Кейт Мосс?)

Дев’ять ідеально нафарбованих червоним лаком нагідок, а на одному, десятому маленьке недосконалість слід задоволення: так, мені захотілося розгорнути і з’їсти цукерку відразу після того, як я нафарбувала нігті. Ну і що? Життя чудове, не перефарбовувати ж ніготь з-за цього, адже піде чудова хвилина, яку можна провести за чашкою чаю або цілуючись з коханим чоловіком. Всього через кілька днів весь манікюр стане неідеальним, але це не позбавить його зачарування — це розслабленість (та й кому хочеться за північ чекати, поки висохне новий лак?).

Траплялися мені і молоді люди, які в дощовий день в метро надягали на свої замшеві лофери бахіли. З одного боку, я співчуваю їх гіпотетичної втрати: було б і правда шкода позбутися такої красивої пари взуття… З іншого боку, нехай навіть ці хлопці «я сама досконалість» і прийдуть в офіс в чистеньких черевичках, варто це таких страждань?

Тільки не подумайте, що я виступаю за неохайність і неохайність: я не за модне невігластво,я за розслаблену елегантність! Навіть з глянцевих streetstyle фотографій з тижнів мод на нас дивляться класно одягнені дівчата в черевиках Sorel. Хто б міг подумати, що ці неймовірно далекі від естетичного досконалості і навіть відверто грубі і потворні, зайво практичні «лісові черевики» можуть доповнити наряд з драповим кейпом і витонченої сумочкою?

Якщо мода дозволяє насолоджуватися життям, варто скористатися цією можливістю. Ніхто давно не вимагає шукати синю сумку синім туфель або спідницю якоїсь певної довжини. Навпаки: коли образ занадто досконалий, ми відразу розуміємо, що за цим стоїть, скільки сил і часу витрачено, скільки старань і уваги. І в цьому немає задоволення, це — робота, і досконалі люди проживають своє життя, витрачаючи купу часу на те, що насправді не має цінності. На те, що через кілька годин випарується.