Чим небезпечні регулярні пробудження посеред ночі

Люди, які схильні до регулярних пробуджень посеред ночі, ризикують не тільки не виспатися, але і придбати миготливу аритмію — заявляють дослідники зі Сполучених Штатів Америки, які виявили зв’язь неякісного сну з роботою серця.

Миготлива аритмія, як уточнюють автори дослідження, вчені з Університету Мічигану, а також їх колеги з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, є однією з найбільш поширених причин серцевої недостатності та інсультів.

«Дослідження, здійснене нами на основі великого масиву даних, показало, що люди, які не відрізняються якісним сном, на двадцять дев’ять відсотків частіше стають жертвами миготливої аритмії», — заявляють дослідники.

Які пояснюють виявлену закономірність гормональними збоями, зумовленими порушенням циркадних ритмів, що виникають через безсоння.

Сон, таким чином, в черговий раз підтвердив свій статус найважливішого для організму процесу, до організації якого слід підходити з високим ступенем ретельності. Тому що порушення сну, як виявилося, є не просто неприємним явищем, але і можуть навіть загрожувати життю.