Чому не можна пити знеболюючі і чим їх замінити

З необхідністю позбутися від болю стикаються всі люди. І, природно, випробують гостре бажання зробити це якомога швидше. Саме тому в наших аптеках так багато знеболюючих препаратів: попит народжує пропозицію.

Чим небезпечні знеболюючі препарати

Позбутися від болю за допомогою таблетки – дуже простий шлях. Але дуже небезпечний. Адже біль не приходить «просто так». Не дарма її називають сторожовим псом організму. Якщо біль є, значить, є для неї причина.

Наприклад, біль у животі може бути нападом апендициту. І знеболюючий препарат у цьому випадку може бути дуже небезпечний.

Друга небезпека – неправильний вибір знеболюючого препарату. Наприклад, головний біль може викликатися депресією. І якщо це не фантазії нервової панянки, а дійсно медично-діагностована депресія, можуть знадобитися антидепресанти або навіть транквілізатори. Якщо головний біль виникає із-за стрибка тиску, потрібні препарати, що знижують його. Ношпа потрібна при менструальної болю або болях у кишечнику, нітрогліцерин застосовується при болях за грудиною. Помилка у виборі знеболюючого препарату в кращому випадку не дасть ефекту, в гіршому – призведе до погіршення стану.

Третя небезпека знеболюючих препаратів – звикання до них, а також – численні побічні ефекти. Наприклад, анальгін викликає зміни в складі крові і може призвести до ураження нирок. Тому анальгін заборонений або частково обмежений у 34 країнах світу.

Що робити при нападах болю?

Дізнатися причину її виникнення. Якщо біль сильна, а природа її неясна – терміново до лікаря! Після того, як причина виникнення болю буде визначена та, якщо потрібно, буде призначено лікування причин , що її викликають, можна вже говорити про те, як вгамувати біль без таблеток.

Повторимося ще раз: перш ніж вступати в бій з болем, потрібно чітко розуміти її походження. Терпіти біль не можна, це точно. Крім вимотування організму, в цьому нічого більше немає. Але бездумно глушити її теж небезпечно. Пам’ятайте про це!

І все-таки: як вгамувати біль без пігулок

Якщо ви точно знаєте, чому вас виникає біль і впевнені у її відносній безпеці, спробуйте впоратися з нею наступними способами:

  • Якщо у вас «крутять ноги на погоду» або болить голова з тієї ж причини, спробуйте ароматерапію. Знеболюючими властивостями володіють ефірні масла лаванди, розмарину, м’яти, троянди, ромашки, лимона, меліси, сандалу, лавра. Але пам’ятайте, що на будь-яке масло може бути у вас може бути алергія.
  • Масаж – ще один спосіб впоратися з болем без таблеток. Якщо у вас з-за напруги в м’язах (привіт, робота за комп’ютером) виникла м’язова біль в шиї або спині, спробуйте зробити собі масаж. Плечі енергійними рухами розтирають до лопаток і шиї, шию – від потилиці вниз. Можна спробувати також точковий масаж. Натисніть пальцем на болючу точку і утримуйте зусилля 5-10 секунд. Або пульсуючим рухом робіть натискання протягом тих 5-10 секунд.