Названі головні «вороги» наших зубів

Існує думка, що натуральні соки зі свіжих фруктів дуже корисні для здоров’я, з одного боку це так, але з іншого соки таять в собі величезну загрозу для здоров’я зубів

Британські стоматологи вважають, що цукор і кислота, що містяться в соках, шкідливі для зубів, особливо дитячих, пише «Ортодокс».

У зв’язку з навислою загрозою здоров’ю населення Асоціації стоматологів Великобританії довелося навіть опублікувати спеціальне звернення до батьків з проханням скоротити кількість споживаних дітьми соків. Як стверджує автор дослідження Найджел Картер, багато людей вважають, що напої, одержувані зі свіжих фруктів, корисні. Однак це далеко не завжди так, оскільки соки містять більше цукрів та кислот, ніж фрукти в аналогічному кількості. Саме тому соки більш руйнівно впливають на емаль зубів.

Смузі визнані ще більш шкідливими, ніж соки з-за своєї густої консистенції, яка здатна утворювати на зубах липку плівку. А зростаюча концентрація кислот і цукру в соках обумовлена тим, що під час їх приготування корисна для організму клітковина починає викидатися в якості відходів. Вчені радять батькам обмежити кількість соку, споживане їх дітьми, до 150 мілілітрів на день, а також рекомендують не вживати соки як альтернативу воді для втамування спраги.

Співробітники Королівського хірургічного коледжу також попереджають про те, що майже половина дітей від п’яти років мають ознаки стоншування емалі. Медики закликають до заміни соків у всіх школах молоком або звичайною водою. Вчені констатують, давати соки маленьким дітям краще взагалі лише раз на тиждень. Більш того, особливий шкоди емалі зубів наноситься в теплий весняний і літній час. У цей період краще вгамовувати спрагу звичайною водою. При цьому, щоб уникнути пониження рівня кислотності експерти рекомендують з’їдати що-небудь містить кальцій (йогурт, кефір, сир).