Від жирів до вуглеводів: головне, що потрібно знати про здорове харчування

Дивно, але всі дієти будуються за одним принципом: якщо хочете схуднути, з раціону потрібно прибрати життєво необхідні речовини, наприклад, вуглеводи, жири або білки.

Тільки збалансоване харчування, яке включає в себе білки, жири, вуглеводи, мінерали і вітаміни допоможе схуднути і не зашкодить здоров’ю, а кількість вживаних речовин залежить від способу життя.

Білки

Наші м’язи, внутрішні органи і шкіра складаються з білків. Так, наприклад, існують білкові дієти, які передбачають вживання м’яса і риби, виключаючи вуглеводи. Але й тут є підступ, справа в тому, що вживання надмірної кількості білка викликає інтоксикацію організму — отруєння продуктами розпаду білків. Медики визначили оптимальний кількість в день – не менше 30-45 р.

Білок ми можемо отримати як з продуктів тваринного походження, так і рослинного.

Наприклад, в 100 г сої міститься 34,7 г білка, в арахісі – 26,3, в какао порошку – 24,3, в індичці – 21,6, м’ясо кролика – 21,2, а в тунці – 22,7.

Тваринний білок відмінно поєднується зі свіжими овочами і зеленню, останні містять ензими для кращого його засвоєння.

м'ясо

Вуглеводи

Є складні й прості вуглеводи. Перші насичують на тривалий час і не викликають стрибок інсуліну в крові. Так, поснідавши вівсянкою, ви не будете відчувати голод 2-3 години. Якщо ж вирішили з’їсти простий вуглевод (шоколад, торт), це викличе різкий стрибок інсуліну в крові, який переробить продукт в жир. Знаючи про це, можна скласти правильний раціон харчування.

Перевагу краще віддавати зернових і бобових, а мед, шоколад, цукерки та інші продукти, що містять прості вуглеводи, обмежити до 10-15 г на день.

каша

Жири

Побутує помилкова думка, що саме з-за жирів ми набираємо зайву вагу, тому потрібно їх обмежити, а краще – взагалі не вживати.

Але, що відбувається з організмом, коли ви відмовляєтеся від жирів?

Порушується менструальний цикл, порушення пам’яті, а також з’являється слабкість, сонливість і швидка стомлюваність.

Для здороовго харчування необхідно віддавати перевагу продуктам, уоторые містять корисні жири: рослинна олія, горіхи, гіркий шоколад, печінка, красняа ікра і т. д.

горіхи