Від яких захворювань захищає вітамін С

Доповнення харчового раціону антиоксидантами (вітамінами А, С, Е і селеном) захищає клітини, нейтралізуючи вільні радикали — фрагменти атомів, які спричиняють розпад клітин і виробляють метаболічні відходи.

Вітамін С підвищує рівень «хорошого» холестерину і запобігає окисленню «поганого» холестерину, що, в свою чергу, перешкоджає утворенню атеросклеротичних бляшок на стінках судин і розвитку серцево-судинних захворювань.

У спільному дослідженні, здійсненому університетом штату Каліфорнія і Лос-Анджелеською школою здоров’я (США), було доведено, що у чоловіків, які щодня приймали вітамін С, ризик інфаркту міокарда був на 45% нижчий, ніж у тих, чия доза вітаміну С була меншою. Також з’ясувалося, що вітамін С знижує ризик інсульту.

В одному з досліджень було продемонстровано, що чоловіки з відносно низьким рівнем вітаміну С у крові мають у 2,4 разу більшу ймовірність отримати інсульт, ніж чоловіки з більш високим вмістом цього елементу в крові.

Ще одне дослідження показало, що у жінок, які додатково приймали вітамін С протягом 10-річного періоду, ймовірність розвитку катаракти була на 77% нижче порівняно з жінками, які ніколи не приймали вітамін С як харчову добавку.

Терапевтична денна доза вітаміну С становить 1000-2000 мг. У деяких випадках додатковий прийом вітаміну С протипоказаний; тому перед початком прийому проконсультуйтеся спочатку з лікарем.

Цитрусові фрукти — апельсин, лимон, лайм, грейпфрут, мандарин і комкват — підтримують здоров’я серця і можуть відігравати позитивну роль у профілактиці раку, інсульту, діабету та інших хронічних захворювань. З’їдайте хоча б один цитрусовий фрукт щодня — і відчувайте себе здоровим.