11 найвідоміших міфів про здоров’я

А вам теж говорили в дитинстві, що якщо часто косити очі, вони залишаться такими назавжди?

І що без шапки взимку на вулицю виходити не можна ні в якому випадку? І що проковтнута жуйка залишиться в шлунку на довгі роки? Дізнайтеся, що з цього правда, а що вигадка.

Якщо ви вийдете на вулицю з вологим волоссям, ви захворієте

Міфи про здоров'я

Британські вчені спільно з групою добровольців-ентузіастів перевірили, ви обов’язково захворієте, якщо вийдете на вулицю з мокрим волоссям. Для цього половина піддослідних залишилася в теплому приміщенні, а друга половина пішла на прогулянку відразу після прийому ванни. Цього їм здалося замало і ще протягом кількох годин «мокра» група гуляла, надівши вологі шкарпетки. За підсумками експерименту виявилося, що в групі «мокрих» хворих виявилося не більше, ніж у другій групі, яка залишалася в теплі і сухості.

Якщо ви скосив очі, вони можуть залишитися такими назавжди

Міфи про здоров'я

Доцент офтальмології Медичного університету Цинциннаті запевняє, що немає ніякої шкоди для очей, якщо ви скашиваете ваші очі з власної волі. Однак, якщо ви помітили, що ваша дитина робить це дуже часто (якщо звичайно він не копіює якого-небудь мультиплікаційного персонажа), слід звернутися до лікаря.

Застуду треба «годувати», а лихоманку «морити голодом»

Міфи про здоров'я

Насправді в обох випадках треба побільше пити, тому що під час хвороби ми втрачаємо багато рідини і ризикуємо отримати зневоднення. А відмовлятися від їжі немає ніякої необхідності. Однак і переїдати під час хвороби не варто.

Жуйка «живе» у вашому шлунку 7 років

Міфи про здоров'я

Пам’ятаєте цю «страшилку» про проковтнутої жуйку, яка залишається в ньому на довгих 7 років. Насправді жуйка, ковтнув вами у молодших класах не буде жити з вами до самого випускного. Як і більшість харчових продуктів, жуйка проходить через кишковий тракт і виводиться природним шляхом через кілька днів. І хоча жувальна гумка майже не розщеплюється в травній системі, в абсолютній більшості випадків вона не може завдати шкоди людині.

Одне яблуко в день і ваше здоров’я під надійним захистом

Міфи про здоров'я

Насправді жменю чорниці в день набагато ефективніше захистить ваше здоров’я. Чорниця багата антиоксидантами і клітковиною, благотворно впливає на зір, покращує кровообіг і знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Без шапки взимку на вулицю не можна

Міфи про здоров'я

Насправді це відноситься тільки до маленьким дітям, для яких дуже важливо тримати голову в теплі в холодну погоду. У дорослої людини через голову виходить всього близько 10% тепла. Майте на увазі, що приблизно такий же відсоток тепла виходить через ваші руки і ноги. Тому носіння шапки насправді не важливіше, ніж носіння рукавичок.

Щоб позбутися від гикавки, потрібно, щоб вас налякали

Міфи про здоров'я

Насправді медициною так і не була доведена ефективність народних засобів від гикавки, таких як затримування дихання або пиття води маленькими ковтками. Проте найдієвішим засобом позбавлення від гикавки виявився… цукор. Коли вас мучить гикавка, з’їжте ложку цукру. Згідно з проведеними дослідженнями, 19 з 20 страждають від гикавки людина, виліковуються чудесним чином саме завдяки цьому методу.

Вживаючи багато риби, ви стаєте розумнішими

Міфи про здоров'я

Це вірно, особливо для дітей трьох-чотирьох років. Риба, особливо її жирні сорти, такі як лосось, багата поліненасиченими жирами Омега-3, які відіграють велику роль у розвитку головного мозку. Проведене в 2008 році дослідження показало, що у дітей трьох-чотирьох років, які вживали велику кількість Омега-3, був набагато більший словниковий запас, ніж у їхніх ровесників. Ну а якщо ви не любитель риби, будуйте свій мозок горіхами, авокадо і ріпаковою олією.

Не можна плавати протягом години після їжі

Міфи про здоров'я

Вважається, що після прийому їжі плавання може з великою часткою ймовірності обернутися судомами і утоплением. Дійсно, після прийому їжі слід утриматися від тривалих і енергійних запливів. Просто купання у воді або спокійне плавання не доставить вам ніяких проблем.

Кожній дитині потрібно давати вітаміни

Міфи про здоров'я

Насправді, у дитини, яка повноцінно харчується, може бути тільки потреба в додатковому вітаміні D протягом першого року життя. У більш старшому віці мультивітаміни не завадять нікому, однак і гострої необхідності в них немає. Фахівці впевнені, що навіть самі вибагливі в їжі діти отримують достатньо вітамінів.

Тепле молоко допомагає заснути

Міфи про здоров'я

Дійсно, в молоці міститься деяка кількість триптофану, однак для досягнення снодійного ефекту вам доведеться вжити не менше 5-10 літрів цього напою. Тому склянку теплого молока працює швидше, як плацебо, ніж як дійсно заспокійливий засіб.