Кофеїн може зменшити ризик важкого захворювання

Кофеїн може зменшити ризик захворювань раком кожиПеречень цілющих властивостей кави далекий від завершення. Згідно з результатами досліджень учених з Університету штату Вашингтон, кофеїн здатний скорочувати ризик захворювань на рак шкіри.

Результати їх досліджень опубліковані в Журналі теоретичної дерматології.
Їх суть в тому, що кофеїн одночасно захищає шкіру від впливу ультрафіолетових променів і діє на вже уражені клітини, приводячи до їх саморуйнування. Не виключено, що в майбутньому кави увійде до складу кремів від засмаги.

Рак шкіри розвивається від надмірного впливу сонячних променів. Особливо небезпечне ультрафіолетове випромінювання типу Б, воно викликає генетичні зміни клітин — меланоми.

Раніше вчені довели, що люди, які п’ють багато кави та чаю, менше схильні до ризику шкірних захворювань. Каже Жан-Франсуа Дор, фахівець Міжнародного агентства з вивчення раку у французькому Ліоні: «Наші дослідження однозначно підтверджують, що споживання цього кави з кофеїном пов’язано з скороченням на третину ризику злоякісних захворювань шкіри».

Тепер ученим належить зрозуміти, як саме кава захищає шкіру від ультрафіолетового випромінювання. Справа в тому, що кофеїн впливає тільки на пошкоджені ультрафіолетом клітини. У них не працює механізм саморуйнування, в результаті чого ракові клітини розмножуються. Кофеїн ж відновлює функцію протеїну, що відповідає за саморуйнування, і хвороба не розвивається далі.

Експерименти на лабораторних мишах показали, що нанесення на шкіру кофесодержащих препаратів уповільнює розвиток ракових захворювань на 72%.

Це, однак, не означає, що слід випивати по 6 чашок міцного напою в день.
Довести, що кофеїн володіє виключно благотворним впливом на організм людини, ще належить. Наприклад, вчені-радіологи з того ж університету Вашингтона стверджують, що кава — це наркотик, який скорочує приплив крові в мозок. До того ж ніхто поки не довів, що кава покращує пізнавальні здібності людини.