Названа дієта, яка небезпечніша ожиріння

Дієта йо-йо для здоров’я людини представляє набагато більшу небезпеку, ніж стабільний зайву вагу, як встановили дослідники. При різких перепадах ваги ризик раптової смерті збільшується в три рази.

Дослідники встановили, що так звана йо-йо дієта в три рази збільшує ризик раптової смерті. При цьому в особливій групі ризику стрункі люди, які за короткий період часу набирають вагу, а потім знову худнуть. На думку вчених з Браунівського університету, для здоров’я людини корисніше залишатися повним, ніж піддавати себе різких перепадів ваги. Втім, свої висновки вчені засновували тільки на спостереження за жінками віком від 50 років.

У цілому, дослідники спостерігали за 158 000 жінок після менопаузи протягом 11 років. Виявилося, що ті представниці прекрасної статі, які різко худнули і одужували, в три з половиною рази частіше раптово йшли з життя через аномалій серця. При цьому жінки з зайвою вагою, які утримували його приблизно в одних рамках, або плавно додають у вазі жінки, не стикалися з підвищеним ризиком раптової смерті. Саме тому і був зроблений висновок про те, що стрімкі стрибки ваги більш небезпечні, ніж його надмірна кількість, включаючи навіть ожиріння.

Зокрема, встановлено, що знаходяться на дієтах йо-йо люди мають більш високий артеріальний тиск, швидкий серцевий ритм, підвищені показники рівнів холестерину і цукру в крові. При цьому всі ці показники не приходять в норму після того, як люди стрімко худнуть. Дослідження на мишах навіть показало, що різкі зміни у вазі викликають пошкодження ДНК, здатні вплинути на серце.

Під категорію дієта йо-йо потрапляє зміни у вазі більш ніж на 5 кілограмів 4 рази поспіль за невизначений період часу. Вчені підкреслюють, що ці зміни можуть відбутися 4 рази за рік чи за кілька місяців.