Ці смачні плоди захищають від інсульту

Вживання апельсинів і грейпфрутів може скоротити ризик розвитку інсульту, виявили вчені.

Дослідницька група Університету Східної Англії встановила, що флавоноїди — антиоксидантні сполуки, які містяться в цих фруктах, значно зміцнюють судини головного мозку і впливають на них протизапальну дію.

У дослідженні, яке тривало 14 років, взяли участь 69 622 жінок, які постійно вказували свій раціон харчування, в тому числі давали відомості про споживання фруктів і овочів, кожні чотири роки.

Було встановлено, що у жінок, які вживали велику кількість флавоноїдів, що містяться у великих кількостях саме в апельсинах і грепфрутах, на 19 відсотків нижче ризик утворення в судинах кров’яних згустків, які викликають інсульт.

бажаний рівень споживання флавоноїдів — 45 мг на добу. Стакан апельсинового соку може містити 20-50 мг залежно від обробки та умов зберігання.

Тим не менше, дослідники рекомендували споживачам, що бажають збільшити цих корисних речовин, віддавати перевагу самим фруктів, а не соків з них.

Хоча в дослідженні брали участь тільки жінки, медики вважають, що їхні висновки також поширюються на чоловіків.