Чи дійсно алкоголь може бути корисним?

Помірне вживання алкоголю може бути корисніше для здоров’я, ніж повну відмову від нього, заявили вчені з Університету Тасманії (University of Tasmania). За їх словами, алкоголь у кількості, еквівалентній 10-20 грам етилового спирту, знижує ризик розвитку метаболічного синдрому.

У дослідженні, яким керував Дук Ду (Du Duc), взяло участь 2200 чоловік, середній вік яких становив близько 29,5 років. З усієї цієї кількості 54% вживали алкоголь у кількості менше 10 грамів спирту в день (низький рівень вживання), 13% не пили спиртного взагалі, 22% випивали щодня близько 10-20 грамів спирту (середній рівень), 5% — 20-30 грамів спирту (високий рівень), 6% — понад 30 грамів щодня (дуже високий рівень вживання алкоголю). Вчені обстежили всіх учасників наукової роботи, з’ясувавши, наскільки високий шанс розвитку у кожного з них метаболічного синдрому.

В порівнянні з людьми, які вживали алкоголь в зовсім невеликих кількостях, в учасників з середнім рівнем вживання ймовірність розвитку метаболічного синдрому була менше. У тих респондентів, хто майже не пив, зовсім не пив чи пив більше середнього, шанси виникнення захворювання були практично однаковими. У людей, які відмовилися від вживання алкоголю повністю, окружність талії в середньому була вища, а кількість «корисного» холестерину в організмі — нижче. При середньому і високому рівні вживання алкоголю концентрація «корисного» холестерину була вище, ніж при низькому рівні. Однак у тих, хто щодня випивав більше 20 грамів спирту, кров’яний тиск був значно вище.

Фахівці взяли до уваги такі фактори, як рівень фізичної активності учасників і наявність або відсутність у них депресії. Дук Ду і його колеги підкреслили, що прямий причинно-наслідкового зв’язку між рівнем вживання алкоголю і ризиком розвитку метаболічного синдрому вони не знайшли, проте молодим людям слід брати до уваги і позитивні, і негативні сторони алкоголю, коли вони приймають рішення про те, пити або не пити.