В яких випадках потрібно негайно бігти перевірятися на СНІД

Весь світ відчайдушно силкується перемогти синдром набутого імунного дефіциту вісь вже майже тридцять років — з того моменту, як у 1987 році створена Глобальна програма ВООЗ по Сніду. Тоді ж ВІЛ-інфекція вперше була діагностована у громадянина СРСР. Вже одне те, що всі знають проб цієї хвороби, несе безсумнівний плюс: в наші дні просто так, не роблячи нічого поганого, підчепити ВІЛ проблематично. Тому перший етап позбавлення від неспокою — задуматися і чітко зрозуміти, належиш ти до групи ризику.

Хто ти?

Три чверті хворих на Снід набувають вірус разом з незахищеним сексом. Причому при гомосексуальний секс ця імовірність значно зростає. Якщо все це не про тебе, привітай себе: ти випав з найбільш ризикованою групи.

Наркомани складають другу масштабну групу ризику — від 11% до 17% хворих. Якщо ти мав контакт з нестерильними шприцами, то краще не читай статтю далі, а йди проверяйся прямо зараз!

Далі йдуть діти хворих батьків, жертви недбалих лікарів (особливо багато постраждало хворих на гемофілію) і так далі. Якщо все це не про тебе, можна зітхнути з полегшенням, то хоча б з полуоблегчением.

Що з тобою?

Як ти напевно знаєш, СНІД вбиває не сам, а за допомогою найманих вбивць, тобто інші різноманітні хвороби вбивають організм, який СНІД залишив без імунного захисту. В цьому і є основна складність розпізнавання того, СНІД в тебе або банальний нежить. І все ж за роки спостережень медики виявили ряд зовнішніх проявів ВІЛ-інфекції.

На жаль, значна частина підозрілих проявів ВІЛ-інфекції буває лише у жінок — часті захворювання статевих і дітородних органів. Але є й загальні ознаки. Спробуй подумки відповісти на наступні десять питань:

  1. Чи Часто у тебе трапляються напади лихоманки?
  2. Скаржишся ти на висип, герпес, лишай?
  3. Чи відчуваєш ти збільшення лімфатичних вузлів в області шиї, а також під пахвами або в паху?
  4. Постійна втома, зниження апетиту, діарея — це про тебе?
  5. Відчуває твоя шкіра грибкові ураження?
  6. Не скаржишся ти на кандидоз (печіння статевого органу, білий наліт у тих же місцях, хворобливий секс і сечовипускання)?
  7. Один з найбільш явних вірних супутників Сніду — саркома Капоші. Немає в тебе дивні, нехай навіть безболісних пухлин?
  8. Спостерігаєш ти світлі плями на мові, в ротовій порожнині?
  9. Ти відчуваєш підозрілу, не пов’язану з дієтами і спортом, втрату ваги?
  10. Рани, навіть найдрібніші, занадто довго гояться?

Якщо хоча б на третину цих запитань ти відповідаєш ствердно, ми б на твоєму місці вже йшли перевірятися. А пункту 7 вже достатньо, щоб пройти тестування на СНІД негайно.

Звичайно, і люди, виглядають цілком здоровими, можуть виявитися носіями Сніду. Гарантію дасть тільки сертифікований тест. Але якщо і симптомів у тебе немає, і до групи ризику ти не ставишся, то можна міцно спати і думати тільки про хороше. Хоча, якщо проверишься, гарантовано будеш спати в два рази міцніше!