Лапароскопія і вагітність

Лапароскопія — хірургічний метод діагностики стану і лікування захворювань внутрішніх органів і сечостатевої системи. Близько 2% вагітних жінок страждають на захворювання і патології, при яких показане операційне втручання. У більшості з таких випадків застосовується лапароскопія. Метод щадний, підходить для акуратного втручання навіть у стані вагітності.

Лапароскопія і вагітність

У яких випадках призначають лапароскопію вагітним

Лапароскопічна хірургія показана вагітним жінкам при таких захворюваннях:

  • Апендицит;
  • Непрохідність кишечника;
  • Гінекологічні патології;
  • Гострий холецистит, якщо є камені.

Перераховані захворювання вимагають негайного лікарського втручання. Вагітність виснажує ресурс жіночого організму, часто стає чинником, що провокує загострення патологій, які перебували в прихованій/сплячій формі.

Симптоми таких хвороб — нудота, блювота, сильні болі живота. Деякі жінки списують симптоматику на токсикоз і загальне нездужання, супутнє вагітності.

Як проходить лапароскопія

Хірургічні маніпуляції поблизу плода небезпечні. Крім того, лапароскопія проводиться під загальним наркозом. Неправильно поставлений діагноз з подальшим втручанням небезпечний для здоров’я жінки і ембріона. До лапароскопічної хірургії у вагітних вдаються тільки в ситуаціях, коли лікарі впевнені, що без операції не можна обійтися.

Лапароскопія при вагітності

Етапи лапароскопії:

  1. Хірург робить 2 невеликих (до 1,5 см) надрізи на черевній порожнині;
  2. Утворений простір наповнюється вуглекислим газом, щоб очеревина не перекривала доступ до інших органів, на яких працює лікар;
  3. У 1-й надріз вводиться мікрокамера, що відображає стан органів і поле для роботи;
  4. У 2-му надрізі лікар працює інструментом;
  5. Після завершення необхідних маніпуляцій накладаються шви.

При лапароскопії лікарям відкривається доступ до матки, труб та інших внутрішніх органів. Без особливих втрат для пацієнтки припікається ендометріоз, прибираються міоми і т.д.

Наслідки втручання

Остаточних, достовірних знань про вплив лапароскопії на організми жінки і плоду немає. При операції робляться невеликі, неглибокі надрізи, при яких імовірність виникнення ускладнень мінімальна. При успішній лапароскопії:

  • Надрізи і шви невеликі, швидко гояться;
  • Мінімальна втрата крові;
  • Контрольовані болючі відчуття;
  • Не потрібне застосування сильних анальгетиків.

Основна небезпека втручання — використання вуглекислого газу в черевній порожнині матері. Згідно з дослідженнями, що проводилися на тваринах, газ всмоктується в кров матері і може викликати гіпоксію плода, якщо втручання тривале.

Сучасна хірургія дозволяє проводити лапароскопію досить швидко. У більшості випадків плід залишається в безпеці.

Одна з таких лапароскопічних операцій представлена на відео.