Цей вітамін — потужний вбивця ракових клітин в організмі людини

Російські вчені змогли знищити рак за допомогою вітаміну В2. Результат інноваційної терапії просто феноменальный: пухлина зменшується на 90 відсотків. Скоро дослідники планують почати клінічні випробування нової «вітамінної методики», співпрацюючи з медиками з Російського онкологічного наукового центру ім. Н.Н. Блохіна.

Про те, що ракові клітини поглинають величезні кількості В2, було відомо давно. Однак питання — як це використовувати — довгий час вирішити не вдавалося. Справа в тому, що «збуджений» вітамін може виробляти активні форми кисню та інші агресивні сполуки, що знищують пухлини.

Але добитися цього не так-то просто: B2 треба опромінити ультрафіолетом (або синім світлом), який погано проникає глибоко в тканини.

Рішення знайшлося витончене. Спочатку наночастинки з молекулами вітаміну дослідники вводять в уражену раком організм і опромінюють лазером. Ці частинки — особливі. Вони можуть перетворювати слабкий інфрачервоне світло, нешкідливий для людини, але проникає в глибину тканин, ультрафіолетовий. Як тільки вони починають випромінювати фотони потрібного спектру, вітамін B2 «збуджується» і починає руйнувати пухлина.

— Поки що дослідження проводилися на мишах, яким прищеплювався людський рак. Одноразове введення наночастинок призвів до гальмування росту пухлинних клітин і зменшення об’єму пухлини на 90 відсотків, — каже старший науковий співробітник ФНИЦ «Кристалографія і фотоніка» РАН Євген Хайдуков.

Дослідження російських вчених опубліковано в высокорейтинговом журналі Scientific Reports.

До речі

Механізм накопичення B2 в ракових клітинах залишається до кінця не ясним. Швидше за все, це пов’язано з тим, що швидкість їх поділу набагато вище, ніж у здорових клітин. Саме це і призводить до того, що пухлини так «люблять» вітамін.