Звички, від яких варто позбутися, аби взимку більше не хворіти

Ми дізналися слушні поради, як не захворіти взимку і вдосталь насолодитися морозними днями і святами.

Використовувати краплі для носа перед виходом

Судини і так звужуються під дією холоду. Якщо ж ми «допоможемо» їм за допомогою крапель, слизова не встигатиме захищати нас від мікроорганізмів і зігрівати повітря, яке ми вдихаємо. Краще просто прочистити ніс перед виходом.

Дихати ротом на вулиці

Коли ви дихаєте ротом, повітря не встигає зволожитися і зігріватися, через що підвищується ймовірність підхопити ангіну. Щоб цього уникнути, краще дихати носом, повільно і неглибоко.

Укутувати шарфом ніс і рот

Пар, що видихаємо в тканину, на морозі перетворюється в лід. Повітря, що надходить через цей «лід», стає ще холоднішим. Це може привести до ангіни, бронхіту або викликати позразнення шкіри. Якщо дуже хочеться, можна прикрити обличчя, але не ніс.

  Бігти додому при лихоманці

При перших симптомах замерзання краще відразу зайти куди-небудь погрітися на пару хвилин і віддихатися, наприклад в аптеку, магазин або кафе. А потім йти далі. І ніяке переохолодження не загрожує.

Носити тісне взуття і одяг

 

Як і обтягуючий одяг, тісне взуття гарантує швидке замерзання. Якщо підібрати одяг вільніший, прошарок повітря між ним і тілом надовго затримає тепло.

Пити гаряче за 30 хвилин до виходу

Гарячий чай збільшує кровообіг і підвищує захисні сили організму. Але при цьому розширює судини. А значить, виходячи на мороз, ми відразу ж втрачаємо досить багато власного тепла. Якщо дуже хочеться пити, краще обмежитися водою і будь-яким теплим, але не гарячим напоєм.

  Голодувати на морозі

Для вироблення тепла організму потрібна енергія, інакше ми швидше замерзнемо. Тому як тільки з’явилося відчуття голоду, треба відразу перекусити або випити теплий чай в теплому приміщенні.

Наносити крем безпосередньо перед виходом

Після нанесення на шкіру емульсійних кремів в перші 30-40 хвилин з них випаровується вода, що на морозі призводить до охолодження і пошкодження шкіри. Тому краще нанести крем мінімум за 30 хвилин або не використовувати крем на основі води.

Грітися алкоголем на вулиці

Добре буде тільки перші 30-40 хвилин. Потім тіло почне стрімко охолоджуватися, а мозок може не відреагувати адекватно або не надати сигнал. Тому краще пити спиртне в приміщенні. А ще краще – не пити його взагалі!