Як привести в порядок печінку

Восени і на початку зими організму необхідні вітаміни і мікроелементи, але їх засвоєння неможливе без злагодженої роботи внутрішніх органів, особливо печінки і кишечника.

За словами фахівців, порушення роботи печінки і хронічні захворювання не дозволяють організму засвоювати і використовувати отримані корисні речовини. Тому вкрай важливо привести свою печінку в порядок, а в разі наявних недуга – нанести візит лікарю і поцікавитися, який курс препаратів краще пропити для підтримки організму.

Якщо хронічних хвороб печінки ні, це зовсім не означає, що цей орган працює злагоджено, каже експерт. Сучасний ритм життя, екологія, недосипання, стреси, алкоголь, фаст-фуди послаблюють захисні функції печінки. Допомогти печінки очиститися і налагодити роботу допоможе простий рецепт: щодня вранці натщесерце випивати склянку теплої води з вичавленим в неї лимоном (кількість часточок визначте самі, але так, щоб відчувалася кислота, і при цьому напій був вам приємний).

Для здоров’я шлунково-кишкового тракту потрібно вживати щодня продукти, багаті клітковиною. Знайти її можна у висівках — підійдуть житні, гречані, пшеничні, ячмінні та інші. Перед вживанням залийте 2-3 столові ложки гарячою водою і через 10 хвилин цей продукт можна їсти.

Для очищення печінки і всього організму в цілому потрібно випивати протягом дня достатню кількість рідини – близько 2,5 літрів, краще більше. Причому чай, кави, газованих напоїв і вже тим більше пиво та інший алкоголь сюди не входять – від них взагалі краще відмовитися, відзначають фахівці.

Правда, це не стосується зеленого чаю, в якому містяться вітаміни C, P, B2, K, PP, A, D і E), а також антиоксиданти, які уповільнюють процес старіння клітин і беруть активну участь в їх відновленні. Важливо пам’ятати, що чай не потрібно заливати окропом – це «вб’є» левову частку корисних речовин.