П’ять симптомів геморою: як виявити захворювання

При перших ознаках нездужання консультація проктолога і своєчаснадіагностика проктологічної патології допоможуть запобігти важким захворюванням — від геморою до раку прямої кишки. Які симптоми мають стати приводом записатися на прийом до проктолога?

1. Біль в області заднього проходу і прямої кишки

Неприємні відчуття, дискомфорт в області заднього проходу під час ходьби, тривалого сидіння, постійні чи виникаючі періодично гострі або тупі ниючі болі.

2. Виділення крові з прямої кишки

Поява крові, прожилки слизу і гною на калових масах, сліди виділень із заднього проходу на білизні. У більшості випадків захворювання, що викликали кровотечі, не загрожують життю, якщо зайнятися їх лікуванням на ранній стадії.

3. Запори і інші труднощі з випорожненням

Труднощі при спорожненні кишечника, часті запори, відчуття неповного звільнення або, навпаки — частий стілець, пронос, нетримання газів, чергування станів запорів і рідкого стільця. Такі симптоми можуть призвести до розвитку захворювання і необхідність операції.

4. У післяпологовий період жінок може турбувати геморой.

Типовими ранніми симптомами цієї хвороби є свербіж, дискомфорт в анальної області, болючість при дефекації, слизові, а потім і кров’янисті виділення з прямої кишки. Не бійтеся звернутися до лікаря, ефективне лікування геморою можливо і при годуванні груддю.

5. Травма аноректальної області і естетичне зміна зони промежини і заднього проходу

Удари, порізи та інші ушкодження області заднього проходу з порушенням цілісності шкірних покривів і слизових оболонок або без нього. У випадку, якщо виявлені шишки або ущільнення в задньому проході, можливе попадання в пряму кишку сторонніх тіл, які не можуть вийти назовні природним шляхом. Не слід намагатися самостійно витягти їх, так як при цьому велика ймовірність пошкодження ніжної слизової оболонки і виникнення запального процесу. Краще відразу зверніться до лікаря.