Як правильно потрібно їсти фрукти

У холодну пору року цитрусові є одними з найбільш корисних плодів в нашому раціоні, але більшість вітамінів і цінних мікроелементів у цих фруктах сконцентровані саме в шкірці, яку часто зрізають і викидають.

Про це кореспонденту ГолосUA повідомила лікар Вікторія Савицька.

В період грипу і ГРВІ українці традиційно в рази підвищують споживання цитрусових. І лікарі вважають це дуже правильним, так як в сезонних фруктах міститься найбільша кількість вітамінів, мікроелементів та поживних речовин.

«Будь-які зимові фрукти, часто заморські, дуже корисні для здоров’я. Втім, українські яблука зимових сортів за кількістю вітамінів і мікроелементів їм не поступаються, тому візьміть за правило з’їдати хоча б по одному плоду в день. Ну і, звичайно ж, в сезон застуд дуже важливий для імунітету вітамін С, знайти його можна в усіх без винятку цитрусових плодах. Але проблема в тому, що ми часто їмо їх неправильно», — каже лікар.

Найбільшу кількість цінних речовин міститься в шкірці плодів. Тому її обов’язково потрібно використовувати в їжу. Ні в якому разі не зрізайте з лимонів шкірку під тим приводом, що вона дає гірчинку. До речі, лимон не можна класти в чай заварений окропом. Під впливом високих температур вітамін С руйнується, бо куди доречніше кинути лимон в теплий напій перед тим, як збираєтеся його пити, а щоб чай набрався «кислинки» просто видавіть його і тільки потім покладіть в чашку, радить експерт.

Не варто також викидати шкірку мандаринів і апельсинів – краще заварюйте її в чаї для аромату, але, знову ж таки, пам’ятайте, що заливати окропом не можна. Найкраще настояти такий напій в термосі протягом 5-6 годин.

«Але варто пам’ятати, що фрукти перед відправкою в інші країни багаторазово обробляють, так і в супермаркетах вони не завжди зберігаються в хороших умовах, а потім ще і припадають пилом на полицях. Тому будь-які цитрусові потрібно добре промивати теплою водою перед використанням» — каже В. Савицька.