15 шкідливих звичок, які заважають вам виспатися

Тіло і розум кожного з нас потребують повноцінного відпочинку, і для цього недостатньо просто лягти в ліжко і закрити очі.

Придивіться до своїх «постільною звичкам»: можливо, ви несвідомо псуйте нічний відпочинок і повільно, але впевнено подтачиваете своє здоров’я.

Ви не дотримуєтесь режим

Якщо в неділю ви лягли в 11, сподіваючись виспатися перед початком робочого тижня, вчора засиділися до 3 годин ночі, а сьогодні відключитися близько 9, організм просто не зрозуміє, скільки розбудити вас завтра. Навіщо створювати для нього додатковий стрес? Лягаючи спати в один і той же час, ви навчите тіло легко прокидатися і позбудетеся від почуття тотальної розбитості вранці.

Ви п’єте алкоголь перед сном

Багато людей перед сном люблять випити келих вина або чарку коньяку, щоб «заспокоїтися» і краще заснути. Але, згідно з медичними дослідженнями, алкоголь погіршує якість нічного відпочинку незалежно від дози. Так, під його впливом людина швидше засинає і міцніше спить в першій половині ночі, але через якийсь час кількість раптових пробуджень зростає. Також вживання алкоголю може викликати відчуття тривоги, нічні кошмари і похмілля.

Ви отсыпаетесь по вихідних

Якщо ви вважаєте, що 15-годинний сон у суботу зможе компенсувати тижневе недосипання, вас чекає велике розчарування. Економити час на відпочинок – неприпустимо. Саме ця звичка часто стає причиною поступового зниження розумової активності, уваги, пам’яті, загрожує перевтомою і навіть розвитком депресії.

У вашій спальні занадто спекотно

Вчені стверджують, що оптимальна температура для спальні – не більше 20 градусів Цельсія. Так (з урахуванням піжами і теплої ковдри) ваш організм швидше увійде в стан термонейтральности, а сон буде міцним і спокійним. Не забувайте провітрювати кімнату перед сном: мозок потребує свіжому повітрі цілодобово.

Ви спите на животі

Спати на животі – не самий здоровий варіант. По-перше, в такій позі ви не можете нормально дихати: щоб зробити вдих, вам доведеться повернути голову на бік, тобто зафіксувати хребет в досить неприродному положенні. Нерідко це стає причиною болю в шиї та спині. Щоб вирівняти хребет, зігніть лікоть і коліно з тієї сторони, куди зазвичай повертаєте голову, і підкладіть під них додаткову подушку.

Ви лягаєте спати з повним шлунком

Наїдатися перед сном – жахлива ідея. По-перше, це загрожує зайвими кілограмами, по-друге – підвищує ризик печії і нетравлення шлунка. Також дослідження показали, що любителям поїсти на ніч частіше сняться кошмари. Відчуваєте голод? Вечеряйте за 2-3 години до відходу до сну. Перевагу віддавайте легко засвоюваної їжі: фруктів, овочів і риби.

Ви використовуєте тільки одну подушку

Найчастіше людина користується лише однією подушкою для голови, однак якщо ви спите на спині, покладіть ще одну під коліна, щоб зняти навантаження з попереку. Любите спати на боці, в позі ембріона? В такому випадку, вирівняти хребет можна за допомогою двох невеликих подушок, які кладуть під руку і між ніг.

У вас немає штор

Нічні вогні – продукт сучасної цивілізації, і людина не пристосований ігнорувати яскравий вуличний ліхтар біля вікна. Економите на дорогих щільних шторах? Спробуйте зручну маску для сну.

Вам не підходить ваша подушка

Те, що ми любимо, не завжди йде нам на користь. З подушками – та ж історія: ті, що здаються затишними, легко можуть виявитися причиною нічного хропіння, остеохондрозу або загострень бронхіальної астми.

Оптимальна висота подушки – 5-9 див. Широкоплечі люди можуть дозволити собі варіант вище, але в такому випадку збільшується ризик скотитися на живіт, всю ніч провести в невдалій позі і прокинутися з болем у шиї. Благо, сучасні виробники пропонують безліч ергономічних подушок, повторюють природні вигини тіла і знімають навантаження з м’язів шиї та плечей.

Жорсткість подушки повинна залежати від пози, яку ви часто приймаєте під час сну: на боку – жорстка, на спині – середня, на животі – м’яка.

Вам не підходить жорсткість матраца

Ортопеди запевняють, що в 90% випадків причиною ранкової болі в спині стає невідповідний матрац. Економити на ньому категорично не рекомендується: чим зручніше спальне місце, тим вищі шанси зберегти здоров’я до глибокої старості. Орієнтуйтеся не тільки на особисті відчуття, але і на свідчення лікаря. При сколіозі, остеохондрозі, міжхребцевих або міжреберних грижах краще вибирати матрац жорсткішим. М’які матраци непогано підходять літнім людям, що страждають остеопорозом. Здоровим дорослим людям подобаються матраци середньої жорсткості.

Ви спите в синтетичному білизна

Це стосується як постільної білизни, так і піжами: атлас, безсумнівно, красивий і приємний для шкіри, але він перешкоджає нормальної терморегуляції, затримує тепло, стає причиною дискомфорту і підвищеної нічної пітливості. Віддавайте перевагу натуральним тканинам: бавовни, бамбуку, льону, поплину. А деякі експерти заявляють, що краще всьогоспати голими.

Ви засинаєте з телефоном або ноутбуком у ліжку

Звичка тягнути в ліжко телефон або планшет заважає спокійно заснути: ви з усіх сил боретеся з сонливістю, щоб доскроллить нескінченну стрічку новин до кінця. До того ж, уночі вас може розбудити сповіщення про нове повідомлення. З працюючим ноутбуком або телевізором – та ж історія: світіння екрана буде дратувати ваш мозок навіть уві сні, і сон буде неспокійним.

Ви спите зі своїм домашнім тваринам

Цікава статистика: любителі домашніх тварин, які беруть їх з собою в ліжко, прокидаються на 60% частіше, ніж ті, хто подбав про облаштування затишного лежака за межами спальні. А якщо вихованець регулярно гуляє на вулиці, це ще й жахливо негігієнічно: разом з пухнастим другом у вашу ліжко будуть проникати хвороботворні бактерії та паразити, які зіпсують не тільки нічний сон, але і здоров’я внутрішніх органів і шкіри.

Ви спите на старому матраці

Більшість матраців з пружинним блоком непогано справляються зі своєю функцією тільки перші 10 років. Через час пружини просідають, поверхню для сну стає горбистою, а прокидаючись, ви відчуваєте біль в спині і плечах. Впустіть у своє ліжко прогрес, обзаведіться новим ортопедичним матрацом. Фінансові витрати обов’язково окупляться вашим хорошим самопочуттям.

Ви не купаєтеся перед сном

Деякі люди відкладають купання на ранок, пояснюючи це втомою або звичкою. Але тепла ванна або душ не тільки допоможуть вашому постільній комплекту довше залишатися чистим. Водні процедури також заспокоять нерви, піднімуть температуру тіла, і поки вона буде повертатися до норми, ви відчуєте природну сонливість і швидше заснете.