Консультант-дієтолог Анна Івашкевич пояснює, чому їсти сир на вечерю — це хороша ідея. Цей кисломолочний продукт дійсно може допомогти вам схуднути.
— Сир — кисломолочний продукт, який традиційно їдять в Північній і Східній Європі. Сир отримують в результаті сквашування молока з подальшим видаленням сироватки.
Сир може бути жирним, напівжирним, нежирним, дієтичним. Він корисний тим, що містить чимало кальцію, фосфору, вітамінів групи В, а також повноцінний білок і легкозасвоюваний жир. При обробці молока в сир молочний білок стає більш доступним для розщеплення ферментами, що і дозволяє організму легко його засвоювати.
Також сир багатий різними корисними речовинами (холін, метіонін), які попереджають розвиток атеросклерозу. Цей кисломолочний продукт можна їсти при захворюваннях серцево-судинної системи, цукровому діабеті, ожирінні, остеопорозі. Крім того, його рекомендують вживати після перелому кісток.
Люди, які дотримуються певної дієти, охоче їдять сир — це збалансований продукт, багатий білком, що важливо при обмеження в харчуванні. Крім того, він дає ситість. Також з нього можна приготувати багато різних страв: зробити його солодким або солоним, приготувати сирники, запіканки і т. д. Це дозволяє урізноманітнити раціон при дієті.
Також був встановлений наступний факт: сир допомагає позбутися зайвих кілограмів — взаємодія кальцію з незамінними амінокислотами інтенсивно впливає на жировий обмін клітин і окислення жирів. Подібний процес характерний для всіх кисломолочних продуктів. Але у всьому потрібно знати міру — середнє споживання білка становить 0,86—0,95 г/кг маси тіла.
Тобто дівчина, яка важить 55 кілограмів, може є 47 грамів білка в день (цей розрахунок показує споживання білка середньостатистичної дівчиною, без активної фізичного навантаження і хронічних хвороб). Але не забувайте і ось що: 10-15% білка з їжі не засвоюється, тобто дівчині потрібно споживати приблизно 50 грамів білка. У середній пачці сиру міститься приблизно 32 грами білка, а значить, 1,5—2 пачки — це і є добова норма білка без додаткових продуктів.