Від якої проблеми позбавить великий келих вина в день

Один великий келих вина в день забезпечує профілактику поширеною різновиди інсульту. До такого висновку прийшли дослідники з Karolinska Institutet у Швеції та Кембриджського університету у Великобританії.
Спостереження за здоров’ям 20 000 чоловік показали, що три порції алкоголю в день знижують ризик ішемічного інсульту, при якому відбувається порушення мозкового кровообігу за рахунок утворення тромбу в кровоносній судині. 85% інсультів, за статистикою, є ішемічними. При цьому перевищення цієї дози алкоголю, навпаки, призводить до збільшення ризику всіх різновидів інсультів.
Помірне вживання спиртних напоїв (не більше півтора доз алкоголю в день або маленький келих вина) знижувало ризик ішемічного інсульту на 10%. Те ж саме було справедливо і щодо тих, хто вживав у два рази більше спиртного, то є один великий келих вина. А от подальше збільшення кількості алкоголю наближало людей до інсультів. При цьому навіть помірне вживання спиртного не давало ніякої додаткової захисту від геморагічного інсульту — менш поширеною різновиди, при якій відбувається крововилив у мозок.
Автори дослідження підкреслюють, що помірне вживання алкоголю пов’язане з підвищенням ліпопротеїдів високої щільності, підвищенням чутливості до інсуліну та зниженням рівня фібриногену (білка, що сприяє утворенню згустків крові), а також запальних маркерів. Але алкоголь одночасно з цим підвищує артеріальний тиск, а це є одиничним самим значним чинником ризику інсульту. Саме тому вчені не радять активно налягати на алкоголь — гіпертонія переважує всі плюси помірного вживання спиртних напоїв.