Яку небезпеку приховує використання фарби для волосся

В рамках дослідження, яке вже отримало статус «сенсаційного» група британських вчених встановила, що більш-менш регулярне використання фарби для волосся може приблизно на 60% збільшувати ризик розвитку цілого ряду видів раку.

Причина виявленого явища полягає в тому, що виробники додають у фарбу певні хімічні речовини, які при попаданні на шкіру імітують ефект, який чинить вільними радикалами — раковими агентами, стимулюють розвиток онкології.

Зокрема, був виявлений взаємозв’язок між використанням фарби для волосся, і ризиком розвитку раку молочної залози, сечового міхура, яєчників, головного мозку і лейкемії. У 2009 році Єврокомісія вже заборонила використання 22 видів фарб для волосся, через вміст в них речовин, під назвою вторинні аміни, які як раз і є хімічними канцерогенами.

Фарба з такого роду хімікатами використовувалася кожної третьою жінкою і кожним десятим чоловіком в ЄС протягом майже, що двадцяти років, після чого всі вони дізналися, що барвник фактично поступово вбивало їх, руйнуючи ендокринну та імунну систему, і знову ж таки стимулюючи ризик розвитку ракових захворювань.

За запевненням вчених абсолютно всі види фарб, які сьогодні доступні на ринку є шкідливими для організму, і особливо в плані ризику розвитку онкології. У серії тестів за участю 5 тис. Людей, що проживали на території Франції і Бельгії, експерти встановили, що при фарбуванні волосся як мінімум 9 разів на рік, ризик розвитку раку молочної залози, сечового міхура, яєчників, головного мозку і лейкемії в середньому зростає на 60%.

При цьому сказане справедливо тільки в тому випадку, якщо людина не курить і живе у відносно благополучних екологічних умовах. Справа в тому, що в певних ситуаціях компоненти фарби можуть вступати в реакцію з тютюновим димом або вихлопними газами. В результаті утворюються речовини — N-нітрозаміни, які є набагато більш токсичними, ніж вторинні аміни. Саме тому їх застосування строго заборонено в косметиці, а також засобах для прибирання будинку.

У разі впливу на організм N-нітрозамінів ризик утворення пухлин може зростати вже приблизно на 90% -120% за попередніми оцінками вчених. «В інтересах споживачів необхідно провести ретельне дослідження всіх компонентів, які виробники додають у фарбу для волосся, оскільки існуючі сьогодні докази їх потенційної шкоди для здоров’я вже просто неможливо ігнорувати» — зазначається в звіті по дослідженню.