10 моторошних наслідків надлишку цукру в організмі

Солодке — це смачно, але далеко не завжди корисно. Тому що той спектр ризиків, який воно викликає, не побажаєш і ворогові. Починаючи від надмірної ваги, закінчуючи захворюваннями печінки і діабетом.

Інсулінорезистентність
Це означає, що інсулін не засвоюється клітинами і накопичується в крові. Пончики на сніданок, перекус біля автомату — все це підвищує рівень інсулін в крові, який відповідає за перетворення їжі в енергію. Але якщо інсулін залишається стабільно на високому рівні, то ваш організм перестає бути до нього сприйнятливим і тоді переробляє їжу в глюкозу, а потім відкладає в жир.

Цукровий діабет
На сьогоднішній день кількість діабетиків на планеті сильно збільшилася. І це, безсумнівно, пов’язане з нашим харчуванням. Особливо погано впливають солодкі газовані напої. Так, британці з’ясували, що надмірне споживання напоїв сприяє розвитку діабету другого типу навіть у худих людей. Справа в тому, що потрапляючи в організм, цукор перетворюється на глюкозу і проникає в кров, яка розносить її по тілу. Цей процес задіює підшлункову залозу, а після її виснаження настає діабет.

Ожиріння
Регулярне вживання солодкого може запустити особливий ген, який змушує тіло накопичувати зайві запаси. Цю думку дослідно підтвердили дослідники американських наукових лабораторій, що прослідкували цей процес у піддослідних мишей. Було виявлено, що їжа з високим вмістом жиру і цукру стимулює якісь рецептори, які беруть участь у жировому обміні. Якщо вони постійно перебувають у збудженому стані, жир в організмі відкладається набагато інтенсивніше.

Печінкова недостатність
Великі кількість цукру викликає перевантаження печінки. Їх переробка викликає стрес органу і призводить до запалення. Тому фруктозу і сахарозу вважають «ключами» до розвитку печінкової недостатністі. У деяких випадках може розвинутися не просто дисфункція, а цироз.

Рак підшлункової залози
Згідно з останніми даними, споживання цукру провокує ризик розвитку раку підшлункової залози. Вчені з університету Стокгольма провели лабораторне дослідження, в ході якого використовували дані про 78 тисяч чоловіків і жінок у віці від 45 до 83 років. Дані збиралися 7 років. У 130 осіб було виявлено цю хворобу, а у тих хто зловживав «солоденьким» ризик у порівнянні з тими, хто його майже не їв, зростав на 69%. Основними факторами впливу вважаються ожиріння і діабет.

Хвороба нирок
Ось вам ще один «побічний ефект». Любителі газованої води знову в зоні ризику. На щурах було визначено, що при регулярному споживанні солодких напоїв у них розвивалася хвороба нирок.

Підвищений тиск
Багато хто знає, що гіпертонію викликають солоні продукти, але точно так само викликає її і солодке. Такі продукти стають причиною звуження судин, створюючи тим самим навантаження на них. Солодке радять при низькому тиску, тоді воно корисно, але підвищений вміст цукру, навпаки, шкодить.

Серцево-судинні захворювання

Більшість серцево-судинних захворювань починаються з неправильного способу життя і харчування. Ви самі ж захаращували артерії. І номер один в списку сміття — жирненьке і солоденьке. Всі ваші улюблені ласощі! Коли ви з’їдаєте шматочок кремового торта, булочку з маком, «Баунті», то ваш організм реагує тривогою, як ніби прибув ворог і оголосив війну. Продукти з високою концентрацією цукру, багаті простими вуглеводами, закупорюють стінки судин, через що виникають тромби.

Когнітивні порушення
Ожиріння і діабет можуть провокувати деменцію та хворобу Альцгеймера. Знову трохи про щурів. На гризунах провели серію дослідів. І вони показали, що підвищений цукор у гризунів приводив до зростання небезпечних відкладень в мозку, які характерні саме для хвороб, пов’язаних з пам’яттю і когнітивної функцією.

Нестача вітамінів
Продукти з високим вмістом цукрів витісняють з раціону споживання повноцінної їжі і ведуть до авітамінозу, особливо у дітей. До наслідків такої «дієти» відносяться ламкі кістки, стомлюваність і слабкість м’язів.