Не пропустіть головні ознаки порушення обміну речовин

Метаболізм можна сміливо назвати найважливішим процесом в організмі, адже від його успішної діяльності залежить те, наскільки добре працюють всі органи!

Метаболізм — це не просто гарна засвоюваність їжі, це складний хімічний процес, основна мета якого — підтримка роботи всіх органів і систем, пише з посиланням .

Пам’ятайте, що хороший метаболізм — це не тільки відмінна робота кишечника, все набагато складніше, аж до здатності кожної клітини засвоювати або синтезувати корисні речовини, виконувати свої функції, наприклад, щодо захисту організму або виробленні енергії.

з одного боку, обмін речовин — річ досить стійка, наприклад, пара незаплановано з’їдених пиріжків навряд чи його порушить. Але з іншого боку, його збій може бути спочатку неочевидний, і ви ризикуєте схаменутися занадто пізно — і тоді лікування буде довгим і важким.

Назвемо основні ознаки порушення метаболізму. Якщо ви спостерігаєте у себе хоча б два пункти з нижчеперелічених, вам варто звернутися до лікаря !

Різке збільшення або зниження ваги.

Зміна кольору шкіри: вона може стати тьмяною, жовтуватою або червонуватою.

Проблеми з кишечником (розлади або запори).

Задишка при найменшому фізичному зусиллі або навіть без нього.

Руйнування зубів.

Стоншування волосся, ламкість волосся і нігтів, розшарування нігтів.

Набряклість.

Чому порушується обмін речовин?

Причин може бути декілька, найпоширеніша — це прихильність до голодних дієт, нерегулярне або незбалансоване харчування, наприклад, надлишок вуглеводної їжі.Зловживання алкоголем, недолік сну і руху також можуть спровокувати порушення метаболізму. До речі, схильність до порушення обміну речовин може передаватися у спадок: якщо у ваших батьків були подібні проблеми, то ви знаходитеся в групі ризику. Буває і так, що порушений метаболізм є супутнім ознакою якогось захворювання.

Якщо ви харчуєтеся здоровою їжею, добре висипаєтеся, навантажуєте себе фізично, але спостерігаєте у себе ознаки порушення обмінних процесів, вам обов’язково треба проконсультуватися з лікарем.