Названо найнебезпечніші для серця продукти

Любов до твердих сортів сиру, цілісного молока, вершкового масла, яловичини і шоколаду може збільшити ризик розвитку ішемічної хвороби серця. Вчені пояснюють це наявністю в цих продуктах великої кількості насичених жирних кислот.

Експерти з Гарвардського університету радять замінити ці продукти на ті, що містять ненасичені жири, цільні зерна і рослинні білки. Вони провели дослідження і встановили, що заміна навіть 1% від добового споживання енергії з продуктів з насиченими жирами дозволяє знизити ризик розвитку серцевих захворювань на 6-8%.

В рамках дослідження вчені проаналізували дані двох великих досліджень, проведених в США. У них взяли участь 73 147 жінок (1984-2012 рр.) І 42 635 чоловіків (1986-2010 рр). Результати показали, що найбільш часто вживані основні насичені жирні кислоти включали лауриновий, міристинову, пальмітинову і стеаринову кислоту. На них припадало близько 9-10% від кількості споживаної енергії учасниками. Всі ці насичені жирні кислоти пов’язані з підвищеним ризиком розвитку ішемічної хвороби серця.

Результати дослідження опубліковані в журналі BMJ.