Чим можна замінити цукор

Про шкоду цукру хоча б раз чув кожен. Діабет другого типу, ожиріння, карієс — далеко не повний перелік наслідків надмірного вживання цієї «солодкої отрути».

Однак проведені дослідження показали, що в середньому людина з’їдає в добу 22 чайні ложки цукру! До останнього часу рекомендований ВООЗ добовий ліміт цукру обмежувався 12 чайними ложками (з урахуванням цукру, що міститься в продуктах харчування), тепер же цей показник радять знизити до 6 ложок.

Вчені провели експеримент і підрахували: щоб відвикнути від цукру, людині потрібно протриматися без нього три тижні. В ідеалі постаратися відмовитися від додавання цукру в натуральному вигляді зовсім. На допомогу прийдуть його замінники.

Мед
Натуральний мед — дуже корисний і поживний продукт. За калорійністю він ненабагато нижчий цукру, зате містить вітаміни і мінерали. Ідеально підходить для заміни цукру в солодкій випічці. Але кількість меду на добу також потрібно обмежувати 1-2 чайними ложками. Важливе зауваження: мед досить алергенний продукт, тому їсти його потрібно з обережністю.

Сиропи
Для випічки, чаю та інших цілей можна також використовувати різні сиропи.Найзнаменитіший — кленовий сироп. Непогана заміна може стати сироп агави, який зараз можна легко придбати в інтернет-магазинах. Існують і інші види сиропів, так що ви легко знайдете варіант за смаком.

Стевія
Екстракт з листя стевії, або «медової трави» в 250 разів солодша цукру. Продається в порошкоподібній або в рідкій формі. Стевія не дає побічних ефектів, безпечна і навіть використовується в дитячому харчуванні. Смак стевії солодший цукру, тому навіть невелика кількість може підсолодити блюдо. Однак до неї треба звикнути: стевія має незвичний присмак і може давати гіркуватий післясмак, якщо з’їсти її занадто багато.

Солодкі продукти з більш низькою калорійністю
Прекрасною заміною цукру можуть стати не менш смачні, але набагато менш калорійні і більш корисні продукти. Конкретно: сухофрукти, натуральний мармелад, пастила, зефір. Краще ці продукти вживати в поєднанні з білками і жирами, наприклад, з горіхами. Таке поєднання знижує глікемічний навантаження солодощів, роблячи їх більш безпечними для організму.

Від яких замінників варто утриматися
Існує ряд цукрозамінників, від вживання яких краще утриматися. Наприклад, фруктоза. За останніми даними, фруктоза сприяє відкладенню жиру навіть більше, ніж білий цукор. Важливо також знати, що якщо використовувати її дуже довго, може розвинутися ацидоз (порушення кислотно-лужної рівноваги в організмі).

Ксиліт і сорбіт не підходять для готування страв, оскільки вони руйнуються при термічній обробці. До того ж вони негативно впливають на шлунково-кишковий тракт. А хімічні цукрозамінники (деякі з них, до речі, заборонені в різних країнах) мають побічні ефекти, про які ми навіть не здогадуємося. Непомірне споживання деяких замінників цукру (наприклад, у складі «дієтичної» газованої) загрожує серйозними проблемами аж до онкологічних захворювань.