Визначено найбільш і найменш корисні каші

Каші часто описують, як кращий інгредієнт харчування в щоденному раціоні, але чи так це насправді? Лікарі нагадали, що каша не здатна забезпечити потребу організму в всіх поживних речовинах.

Лікар-нутриціолог і експерт по здоровому харчуванню Катерина Стрельникова розповіла про те, які каші дійсно потрібно вживати щодня, а які — не настільки ж корисні і не рекомендовані для щоденного столу.

За словами фахівця, найкориснішими є гречана і вівсяна каші. Цей вибір обумовлений тим, що гречка і вівсянка — справжні лідери за вмістом вітамінів і мікроелементів. До того ж каші з гречки і вівса добре засвоюються і мають низький глікемічний індекс, що сприяє стрункості.

«Вівсяна каша багата на магній, фосфор, марганець, залізо, вітамінами групи В і клітковиною, містить чимало антиоксидантів. Ще овес містить велику кількість бета-глюкана, який знижує «поганий» рівень холестерину і рівень цукру в крові, сприяє зростанню хороших бактерій в травному тракті, насичує і пригнічує відчуття голоду. Гречка містить фосфор, цинк, залізо, вітамін В6, фолієву і пантотенову кислоту, знижує «поганий» рівень холестерину, допомагає запобігти захворюванням серця і боротися з високим тиском », — повідомила Олена Стрельникова в інтерв’ю журналу« Челленджер ».

Найменш корисними лікар вважає каші з кукурудзяної крупи і манки. Експерт по здоровому харчуванню пояснила, що кукурудзяна і манна каші мають низький вміст вітамінів, мікроелементів, малу кількість рослинного білка, — але при цьому досить високим глікемічним індексом. «Якщо ви худнете або підтримуєте себе у формі, намагайтеся не налягати на них. Їжте ці каші 3-4 рази на місяць, все-таки здорове харчування має бути різноманітним », — рекомендувала медик.

Стрельникова підтвердила: каші дійсно корисно їсти на сніданок, оскільки в них містяться  «повільні» вуглеводи, які дають хороше відчуття насичення і забезпечують нормальну роботу шлунково-кишкового тракту на весь день.

У той же час вона констатувала, що каша не забезпечує організм всіма поживними речовинами. «До каші слід додавати білкові продукти і корисні жири — сир, сир, горіхи, рослинні олії. Що стосується вівсянки, то її потрібно запарювати окропом, а не варити, інакше вона перестане бути такою корисною », — конкретизувала експерт.