Німецькі медики, розповіли як захистити серце від стресу

Робота в режимі цейтноту, конфлікт з колегами і начальством, — стрес на роботі обертається сильним ударом по серцю. Поради німецьких експертів допомагають уникнути перегрузки.

Роботи непочатий край, цейтнот, нескінченні неприємності з колегами і начальством, — постійний стрес на робочому місці в рази підвищує ризик серцево-судинних захворювань, оскільки через перевантаження організму відбувається збій в роботі нервової, імунної, гормональної систем.

Хронічний стрес так само шкідливий для серця, як куріння або високий рівень холестерину.

Як показало недавнє дослідження, проведене інститутом соціологічних досліджень Forsa на замовлення німецької каси медичного страхування Techniker Krankenkasse (TK), кожен третій інфаркт міокарда трапляється в результаті стресу. Але як захиститися?

Руйнівна сила негативу

Особливо небезпечний тривалий стрес, нехай навіть незначний за силою. Таке тривале за часом навантаження на організм, або дистрес, може привести до серйозних фізіологічних і психічних змін, аж до інфаркту. Найбільш частою причиною затяжного стресу стають тривалі конфліктні ситуації, мобінг на робочому місці.

Якщо людину постійно переповнюють негативні емоції, її мозок перманентно перебуває в збудженому стані, і основні біоритми організму дають збій: порушується сон і гормональні функції, з перебоями функціонують механізми саморегуляції окремих найбільш ослаблених функціональних систем організму. Судини звужуються, що провокує накопичення на стінках артерій жирових відкладень і холестерину. На цьому тлі швидко розвивається атеросклероз судин, що тягне за собою ішемічну хворобу серця та інфаркти міокарда.

Людина, що страждає атеросклерозом, часом протягом кількох років може не помічати проблеми і, відповідно, не звертається до лікаря. Тому медики радять не залишати без уваги такі симптоми, як відчуття тяжкості і болю в грудях, нудота, неспокій, біль у руці або спині, оскільки вони можуть сигналізувати про інфаркт.

Коли працюєш на межі

Експерти б’ють на сполох: в Німеччині практично у всіх галузях зросла кількість людей, що скаржаться на емоційне, психічне й фізичне виснаження, що є результатом хронічного стресу на робочому місці. У зв’язку з психічними проблемами і захворюваннями сьогодні виписується десять відсотків лікарняних листів. А число тих, хто через хвороби серця, важкі депресії, моральне виснаження, інші серцево-судинних і психічних захворювань змушені остаточно залишити роботу, за останні півтора десятка років збільшилася вдвічі.

Зрозуміло, жодна робота не обходиться без стресу. Більш того, людині навіть необхідно періодично вирішувати складні завдання, оскільки це стимулює її розвиток, констатує професор Вольфганг Гебель (Wolfgang Gaebel) з Університету імені Генріха Гейне в Дюссельдорфі. У той же час учений нагадує про те, що у всіх, навіть найстійкіших людей є межа міцності. Посилаючись на результати спеціальних досліджень, він виділяє головні чинники стресу і психічного виснаження людей на робочому місці: надмірне перевантаження, необхідність вирішувати безліч серйозних завдань в стислі терміни, мультітакскінг, конфлікти з колегами, деспотичний начальник.

Нерідко працівники за наймом і самі вганяють себе в стрес. Так, більше чверті робітників і службовців німецьких компаній працюють без перерви. Такі тривожні дані наводить Мартін Шютте (Martin Schütte) з Федерального відомства охорони праці та виробничої медицини (BAuA) і нагадує про те, що ті, хто працює з ранку до вечора не покладаючи рук, служать погану службу, оскільки у таких людей ефективність праці найчастіше нижча, ніж у тих, хто розумно розподіляє роботу.Тому Мартін Шютте радить час від часу відволікатися від справ і влаштовувати короткі паузи, будь то десятихвилинна прогулянка, чаювання або дружня розмова з колегами. Перерви в роботі дуже важливі, оскільки це ефективна профілактика стресу, підкреслює експерт.

Замість ліків

Ряд порад дають і експерти Німецького фонду серцевих захворювань (Deutsche Herzstiftung). Прислухаючись до їхніх рекомендацій, ви зможете попередити стрес і разом з ним — появу серцево-судинних і психічних захворювань. Наприклад, навчитеся говорити «ні», коли шеф або товариші по службі хочуть звалити на вас додаткову роботу. Поясніть їм, що ви і так перевантажені. І не бійтеся згадувати про труднощі, з якими вам доводиться стикатися. А якщо є така необхідність — навіть просити про допомогу. Зрештою, ви — людина, а не робот.

Не забувайте про те, що всіх справ не переробиш. І навіть якщо ви надто схильні до перфекціонізму, вчіться вчасно поставити крапку. Припиняйте працювати відразу після закінчення робочого дня. Але пасивним просиджуванням перед телевізором вдома на дивані краще не зловживати. Замість цього краще катайтеся на велосипеді, зробіть пробіжку в парку, позаймайтеся йогою або вирушайте у фітнес-центр. А ще ефективні ліки проти стресу — це спів у хорі, малювання, гра в футбол, волейбол або теніс. У будь-якому випадку, до прийому справжніх медикаментів справу краще не доводити, рекомендують фахівці Німецького фонду серцевих захворювань.