Американські лікарі розповіли, що може викликати захворювання печінки

Дослідження, проведене командою вчених з Медичного коледжу Бейлора (Baylor College of Medicine), США, вказує на те, що порушення сну викликають захворювання печінки, які в кінцевому підсумку можуть призводити до розвитку раку печінки. Дані результатів були опубліковані в журналі «Cancer Cell».

Девід Мур (David Moore), один з авторів дослідження, зазначає, що рак печінки широко поширений у всьому світі і може розвиватися у пацієнтів з жировою хворобою печінки.

Американське товариство раку (American Cancer Society), США, повідомляє, що в світі рак печінки діагностується у близько 700 тис. Людей щороку. Чоловіки більш схильні до розвитку даної онкопатології, ніж жінки. Ожиріння є основним фактором ризику розвитку гепатоцелюлярної карциноми — найбільш поширеного типу раку печінки. Надлишок жиру в печінці призводить до розвитку неалкогольний жирової хвороби печінки, яка часто відзначається в осіб з ожирінням.

Для моделювання ефекту хронічного порушення сну вчені використовували світло у лабораторних тварин, домігшись симуляції порушення циркадних ритмів.

Експеримент проводився на протязі 2 років. В результаті у 96% тварин розвинулася жирова хвороба печінки. Крім того, було встановлено, що хронічні порушення сну впливають на експресію генів, в тому числі регулюють циркадні ритми. Також порушуються шляху метаболізму холестеролу і жовчних кислот, які мають важливе значення для нормального функціонування печінки. Так, відзначаються ті ж молекулярні зміни, що і при гепатоцелюлярної карциноми.

Для визначення причинно-наслідкового зв’язку необхідні подальші дослідження, результати яких дозволять ефективно боротися з наслідками порушень сну, такими як рак печінки, проводячи перенастроювання циркадних ритмів.