Навіть ті хвороби, які вважаються невиліковними, відступають

Не вірите? Але 20-річне, наймасштабніше в світі дослідження американського професора Коліна Кемпбелла доводить це!
Колін Кемпбелл входить до десятки найавторитетніших дієтологів світу. Сьогодні методику Кемпбелла практикують провідні клініки США та Європи.
Проста, а головне ще й дешева, вона творить справжні дива, допомагаючи повернути здоров’я навіть безнадійно хворим людям. Звучить фантастично, але онкологи, ендокринологи, кардіологи зі світовим ім’ям підтверджують цей факт!
Що ж це за методика така? Розповісти докладніше про неї  ми попросили Ірину Овсієнко, кандидата медичних наук, заступника головного лікаря Українського лікувально-профілактичного центру.
Професор усе перевірив на собі
————————————
— На основі чого професор Колін Кемпбелл розробив свою теорію здорового довголіття?
— Ця методика має дещо незвичайний початок. Можливо, цієї праці ніколи й не було б, якби на початку 70-х років минулого століття у прем’єр-міністра Китайської Народної Республіки Чжоу Еньлая не виявили рак сечового міхура. Чіпляючись за життя, впливовий політик запросив до країни іноземних професорів із Філіппін, Британії, Канади та Франції. За його наказом почався збір даних про смертність від раку в 65 округах Китаю: щоб з’ясувати причини недуги й подолати її. Лікарям не вдалося врятувати Чжоу Еньлая, проте запрацював потужний міжнародний проект «Китай — Корнелл — Оксфорд», одним із керівників якого й став Колін Кемпбелл.
Ця широкомасштабна робота тривала 20 років, у ній було задіяно 96% населення. Учені отримали сенсаційні висновки не лише щодо раку, а й більшості інших небезпечних розповсюджених недуг нашого часу. Дійшли сенсаційного висновку: найпідступнішим ворогом людини є та їжа, яку століттями вважали корисною. Тваринні жири й білки, а не гени й перевтома, роблять нас хворими та передчасно вбивають.
— Як саме про це дізналися?
— Виявилося, що в тих населених територіях, у жителів яких м’ясо було рідкісним продуктом на столі, значно рідше спостерігалися  злоякісні хвороби. Крім того, на цих же територіях спостерігався низький рівень захворюваності на серцево-судинні хвороби, діабет, старече слабоумство, нирковокам’яну хворобу. У тих областях, де рівень споживання м’яса населенням підвищувався, незабаром починав зростати й рівень холестерину в крові, а разом із ним і рівень захворюваності на рак та інші хронічні хвороби.
Треба сказати, що після таких шокуючих висновків сам Колін Кемпбелл, який був затятим м’ясоїдом, перейшов на рослинне натуральне харчування, а відтак — довів правильність своїх висновків не лише на багатьох своїх пацієнтах, а й на собі.
Що їсте, тим і хворієте
———————————-
— Хотілося б докладніше зупинитися на гіпертонії та серцевих хворобах. Адже ці недуги для нас, українців, є найчастішими й «молодіють» з року в рік. Що їх провокує?
— Ви, мабуть, чули не раз, що гіпертонію провокують гіподинамія, шкідливі звички, перевтома, стреси, але загалом схильність до підвищеного тиску, інсультів та інфарктів є спадковою. Про це вам скажуть більшість лікарів, і будуть праві. Як правда й те, що без відповідних генів не було б ні раку, ні ожиріння, ні цукрового діабету, ні серцево-судинних захворювань. Це, можливо, виправдовує, чому витрачаються сотні мільйонів доларів на генетику: щоб визначити, які гени викликають ту чи іншу хворобу, й вчасно «придушити» їхній вплив. Але от що показало дослідження: гени самі собою не викликають хвороб. «Проблемні» гени починають функціонувати лише після активізації, яку запускає шкідливе харчування.
Так от, на гени, які викликають серцево-судинні хвороби, найбільше впливає вживання тваринних жирів і білка. Ви здивуєтесь, але навіть шкідливі звички в цьому сенсі не є такими вбивчими, як їжа. Скажімо, Колін Кембелл виявив, що японці-курці, які живуть у США, потерпають від гіпертонії та серцевих розладів удвічі частіше, ніж їхні співвітчизники на батьківщині. А все тому, що споживають на 40% більше тваринного білка. Пояснення просте: генотип не змінюється, шкідлива звичка — одна й та сама. Але інша їжа — і запускається хвороба.
— Яким же є сам механізм впливу тваринної їжі на виникнення гіпертонії?
— Експресія нашого генетичного коду відбувається за допомогою безлічі біохімічних реакцій майже незбагненної складності — це неможливо пояснити просто й коротко. Варто лише знати, що ці процеси взаємодіють з різними системами, включаючи харчування. Достовірно відомо, що найагресивніше на запуск процесу гіпертонії, серцевих нападів, інфарктів діє холестерин, якщо його рівень у нашій крові є підвищеним. Надлишкове споживання холестерину, який міститься в тваринних жирах, викликає атеросклероз — утворення бляшок у судинах. Ось чому ця хвороба вражає здебільшого заможних людей, які не відмовляють собі в щоденному споживанні м’яса, а бідних — вкрай рідко. Кемпбелл і його команда були здивовані, коли в одному з регіонів, які вони обстежували, не виявилось жодної (!) людини до 69 років, яка б перенесла інфаркт або інсульт. З’ясувалось, що це був найбідніший регіон Китаю, а його жителі вимушені були відмовитись від м’ясних продуктів.
— Стривайте, але ж загальний холестерин у кількості 2,5 — 5,2 ммоль/л — це норма для людини. Без нього теж не будеш здоровим. А оскільки в рослинній їжі холестерин відсутній, то де ж його взяти?
— Хоча холестерин незамінний для здоров’я, наш організм сам здатен виробляти його в достатній кількості, тому нам немає необхідності вживати його з їжею, щоб він потрапляв у кров і утворював надлишок. Якщо ви їстимете овочі, фрукти, горіхи й крупи — ваші показники будуть в абсолютній нормі.
Це підтверджує експеримент. Науковці досліджували групу пацієнтів, які воліли вживати таблетки, але відмовились перейти на рослинну їжу й взагалі змінювати звичне харчування. І тих, хто погодився відмовитись від м’яса, тваринних жирів і вуглеводів. Через 8 років у першій групі було 12 живих людей, інші 38 померли. А в другій групі, яка притримувалась експериментального харчування, вижили 28 людей — майже у 2,5 раза більше!
За наступні 11 років у 18-ти пацієнтів, які продовжили участь в експерименті, лише один переніс мікроінсульт. І, можливо, тільки тому, що він зробив дворічну перерву в дієті. А у всіх інших хвороба не лише не прогресувала, а й повернула назад. За середніми показниками, закупорка артерій знизилась на 7%, а прохідність крові збільшилась на 30%. Жодні ліки не дають такого ефекту!
У книзі також описано випадок 44-річного американського терапевта, який раптово на роботі переніс інфаркт міокарда. Він сам попросився в експериментальну групу й через 32 місяці на знімку аорти колеги не виявили в нього числених закупорок, які вкривали її стінки до початку експерименту. Рівень холестерину цієї людини знизився із 7 до 2,3 мл/моль. Що важливо: чоловік не вживав жодних медичних препаратів і йому не робили медичних процедур.
Сьогодні наука просунулась вперед: людям пропонують різноманітні ліки, роблять шунтування і ангіопластику, встановлюють кардіостимулятори… І вже через 2 — 3 роки 70% — 80% цих пацієнтів скаржаться, що, попри все, здоров’я погіршується, вони знову відчувають біль, відбуваються напади. Але чому ми не хочемо допомогти собі самі й не скористаємось простим способом: просто налагодити харчування? Невже це складніше, аніж доводити себе до операційної?
Харчування за Кемпбеллом
————————————
— Що ж їсти, а чого уникати, щоб не мати проблем із серцем і артеріальним тиском?
— Кемпбелл розділив усі продукти на три групи: корисні; ті, які слід споживати в невеликій кількості; ті, яких слід уникати.
Основа здорового харчування — це овочі, фрукти, ягоди: апельсини, ківі, перець, яблука, огірки, помідори, авокадо, цукіні, лохина, полуниці, малина, гарбузи, чорниці, манго, баклажани, груші, дині, журавлина, грейпфрути, персики.
Овочі-суцвіття: броколі, цвітна капуста. Ви можете також сміливо їсти досхочу стебла й листя: шпинат, салат, будь-які види капусти, селеру, спаржу, бадилля ріпи, бурякову гичку, руколу, петрушку, морську капусту.
Корисними, на думку професора, є й коренеплоди: картопля, буряк, морква, ріпа, цибуля, часник, імбир, цибуля, редис. А ще — стручки: всі види квасолі, соя, горох, арахіс, нут, сочевиця, боби. Ви можете сміливо їсти печериці й гливи. І не забувайте про різні горіхи: волоські, мигдаль, пекан, кеш’ю, фундук, фісташки. Цільні злаки в складі хліба, пасти, каш (пшениця, рис, кукурудза, просо, сорго, жито, овес, ячмінь, гречка) — теж корисні.
Слід мінімізувати такі продукти, як макарони (за винятком тих, що виготовлені з цільнозернового борошна), білий хліб, крекери, цукор, печиво, торти. Дорогі сорти риби — лосось, тунець, тріска, — теж, як виявилось, не такі корисні, як хек, минтай чи річково-озерна риба. Ну й уникати, на думку професора, слід м’яса: біфштексів, гамбургерів, свинячого сала, курки, індички. Молоко, йогурт, деякі види сирів і навіть яйця та майонез —  теж не на користь організмові.
До слова, Кемпбелл один із перших у світі висловився проти БАДів — біологічно-активних харчових додатків, які були дуже популярними в Європі та США 20 — 30 років тому. Він прямо сказав, що все це — не більше, як комерція, але не користь для здоров’я. Оскільки харчування — нескінченно складний біохімічний процес, у якому задіяні тисячі речовин, які по-різному впливають на ваше здоров’я, малоймовірно або майже неможливо, щоб окремі речовини, що вживаються як добавки, замінили цільні продукти. Вживання добавок не гарантує гарного здоров’я надовго та може викликати побічні ефекти. Більш того, ті, хто покладається на них, відсувають для себе перехід на правильне харчування. Так що тим нашим співвітчизникам, які ще вірять у чарівну силу БАДів, я би радила прислухатись до професора Кемпбелла.
— По суті, професор Кемпбелл закликає не вірити лікарям, які пропонують  лікуватись таблетками, а лише ретельно стежити за своїм харчуванням?
— Насправді він ні до чого не закликає, а лише висловлює власну думку щодо здоров’я, підкріплюючи її науковими фактами. А дотримуватися цих порад чи нехтувати — особистий вибір кожного.