Цей знайомий усім овоч допоможе в боротьбі з меланомою

З’єднання, отримані з таких зелених овочів, як брокколі або білокачанна капуста, можуть послужити сильнодіючими ліками проти меланоми, злоякісної шкірної пухлини.

Випробування, проведені на лабораторних мишах, показали, що корисні речовини в листяних овочах у поєднанні з вітаміном селеном є більш безпечним і ефективним способом боротьби з раком, ніж медикаментозне лікування. На основі корисних витягів з капусти брокколі і фармакологи Пенсільванського університету /США/ розробили ліки, яке здатне стримувати зростання пухлини на 50-60% при дуже низьких дозах.

Для дослідження використовувалися природні хімічні компоненти ізотіоціанати, які мають антираковими властивостями і знайдені в хрестоцвітних овочах. Проте активність цих речовин настільки низька, що для терапії знадобилися б дуже великі кількості з’єднань. Онкологи спробували замінити сірчані зв’язку в речовинах на селен, в результаті чого вийшов більш сильний препарат, який можна вводити внутрішньовенно в невеликих концентраціях. За словами одного з дослідників професора Гавина Робертсона, у багатьох пацієнтів з раком зафіксований недолік селену, і, крім того, селен блокує дію білка Akt3 в ракових клітинах, пов’язаного з хворобою. У результаті дослідів було встановлено, що селен у поєднанні з компонентами з капусти значно скорочує виробництво шкідливих білків і знижує розвиток меланоми до 70%. Лікарі вважають, що відкриті ними склади можна буде додавати у сонцезахисні лосьйони для запобігання шкірних пухлин