У період застуд день починайте з сала

Не знаєте, як швидко позбутися застуди та підтримати імунітет у сезон епідемій? Виявляється, треба просто їсти сало.

Адже коли на вулиці мороз, наше тіло потребує більше «палива». А сало запускає ці процеси на клітинному рівні — так кажуть вчені Хайфського університету (Ізраїль). З’ївши шматочок сала, ви прискорюєте обмінні процеси всередині клітин.

— Крім того, сало радять їсти для зміцнення імунітету. А як? Воно ж не містить вітамінів…

— Чому ж не містить? У салі присутні вітаміни А, D, Е, корисні поліненасичені жирні кислоти, а також вітамін F, який захищає кровоносні судини, — каже Борис Скачко, лікар-натуропат. — А з’ївши скибочку сала в сезон застуд, ви зміцнюєте імунітет завдяки вмісту у продуктів арахідонової кислоти, яка захищає організм від вірусів.

— Але ж сало шкідливе для судин — засмічує їх холестерином, чи не так?

— Все залежить від дози. Наявність холестерину не робить сало шкідливим, якщо ви їсте його в розумних кількостях. Цьому є просте пояснення: підшкірний жир також багатий на лецитин (комплекс фосфоліпідів). Ця жироподібна речовина утримує холестерин в розчиненому вигляді, перешкоджаючи його відкладенню на стінках судин, а заодно допомагає вітамінам краще засвоюватися. Щоправда, це стосується тільки свіжого сала — білого, з рожевим відтінком.

— До речі, є рекомендації починати день зі шматочка сала. А навіщо?

— Якщо ранок почати з шматочка сала розміром з половину сірникової коробки, усувається нічний застій жовчі і активується очищення організму і крові від відпрацьованого холестерину, гормонів, токсинів.

А ще це найпростіший спосіб лікування ожиріння. А при наявності каменів у жовчному міхурі, перегинах, перетяжках жовчного міхура чи проток свіже сало необхідно розсмоктувати. Або перемолоти з прянощами, цибулею, часником. Сніданок після цього має відбутися не раніше, ніж за годину.