Як самостійно визначити діабет: несподівані симптоми

Цукровий діабет — є одним з найпідступніших недуг. Щорічно захворювання діагностують у десятків тисяч людей по всьому світу. Щоб вчасно виявити діабет, важливо розуміти, які симптоми повинні змусити вас звернутися до лікаря. 

Причини діабету

Серед основних причин діабету фахівці називають генетичну схильність і ожиріння. Дуже часто захворювання розвивається на тлі збоїв в роботі імунної системи. Крім цього, спровокувати діабет можуть лікарські препарати, хвороби гормональної системи і навіть порушення в роботі підшлункової залози.

Симптоми діабету

Оскільки при діабеті організм стикається з надмірною кількістю глюкози, людина починає скаржитися на сильну спрагу, сухість у роті, свербіж шкірних покривів, хронічну втому, роздратованість і слабкість в м’язах. Ці прояви повинні змусити вас якомога швидше відвідати лікаря. Крім характерних симптомів діабету, хворий часто стикається з іншими нетиповими проявами недуги. Наприклад, у людини може з’явитися лупа, що пов’язана з втратою організмом великої кількості рідини. Роздратування і сухість шкіри також можуть бути сигналом про те, що пора здати аналіз на рівень цукру в крові. Дуже часто симптоми діабету можуть проявлятися у вигляді погіршення зору і слуху. Нерідкі випадки, коли, помітивши поліпшення, людина на час відмовляється від носіння лінз або окулярів. Однак, такий ефект триває недовго. Коли рівень глюкози стабілізувався, як пацієнт знову зазнає труднощів з органами зору.

Багаторічні дослідження цукрового діабету показали, що навіть такі симптоми, як хропіння або зниження гостроти слуху, можуть свідчити про розвиток недуги. У будь-якому випадку затягувати з походом до лікаря не варто.

Профілактика цукрового діабету

Повністю запобігти виникненню діабету неможливо. Однак, кожній людині під силу змінити свій спосіб життя. Перше, що необхідно зробити — переглянути свій раціон. Постарайтеся включити в меню максимальну кількість корисних продуктів, а також свіжі овочі і фрукти.

В рамках профілактики діабету подбати доведеться і про фізичну активність. Для цього зовсім не обов’язково виснажувати себе щоденними тренуваннями, займайтеся спортом хоча б три рази в тиждень, а в інші дні робіть гімнастику будинку.

Крім цього, важливо контролювати артеріальний тиск і свою вагу, а також повністю відмовитися від шкідливих звичок. Такий комплексний підхід точно піде на користь вашому організму і вбереже від безлічі недуг.

Прислухайтеся до сигналів свого організму і не хворійте!