Як уникнути серйозних наслідків при обмороженні

Під час тривалих зимових прогулянок ми ризикуємо не просто замерзнути, але і завдати значної шкоди нашій шкірі, отримавши обмороження.

Ми пропонуємо своїм читачам ознайомитися з правилами, які підкажуть, як впоратися з цією проблемою або зовсім уникнути її. Бережіть себе!


 

Визначення ступеня тяжкості обмороження

Поверхневе обмороження

В даному випадку замерзає тільки шкіра, при цьому відбувається спазм кровоносних судин, через що уражена ділянка шкіри стає блідим або, навпаки, червоніє. Це може супроводжуватися легким відчуттям оніміння, болю, поколювання або пощипування на ураженій ділянці. Структура шкіри при цьому не змінюється, і зберігається чутливість при натисканні. Після того як ви отогреете ушкоджену ділянку шкіри, всі перераховані вище симптоми зникнуть.

  • У дітей поверхневе обмороження наступає швидше, ніж у дорослих.
  • Найчастіше уражаються открыте частини тіла: вуха, ніс, щоки, пальці рук і ніг.

Легке обмороження

Незважаючи на те, що відчуття при даному пошкодженні далеко не приємні, лякатися не варто: воно легко піддається лікуванню. При цьому стані шкіра втрачає чутливість, стає білого або сіро-жовтого кольору з червоними плямами, твердне або набрякає, болить або пульсує. Іноді при цій ступені обмороження протягом доби можуть утворюватися пухирі, наповнені прозорою рідиною, але до загибелі тканин організму це не призводить.

Важке обмороження

Нескладно здогадатися, що це найнебезпечніша ступінь обмороження. Шкіра блідне, твердне і навіть починає чимось нагадувати віск. При цьому людина може відчувати втрату чутливості або оніміння потерпілого ділянки. Іноді при важкому ступені обмороження на шкірі утворюються пухирі, наповнені кров’яною рідиною, або на шкірі з’являються омертвілі ділянки сіро-чорного кольору.

  • При самому важкому обмороженні уражаються м’язи і кістки, відбувається омертвіння шкіри і тканин. В цьому випадку висока імовірність загибелі тканин.

Лікування обмороження

1. Не розтирайте обморожені ділянки

Помітивши обмороження, відразу ж йдіть у тепле приміщення і постарайтеся зігріти уражені ділянки тіла: сховайте обморожені руки в області пахв або прикрийте обличчя сухими рукавичками. Після цього у жодному випадку не допускайте повторного контакту обмороженої поверхні з низькими температурами тіла і не розтирайте її це може спричинити за собою ще більш серйозні пошкодження.

2. Прийміть знеболююче

Якщо у вас важке обмороження, то процес відігрівання пошкодженої ділянки може викликати больові відчуття. Щоб зменшити біль, прийміть НПЗЗ (нестероїдні протизапальні препарати), наприклад ібупрофен. Фахівці не рекомендують приймати аспірин, так як він може перешкоджати відновленню пошкоджених тканин, і ні в якому разі не можна перевищувати дозувань ліки, передбачених інструкцією.

3. Обережно відігрівайте обморожені ділянки в теплій воді

Оптимальна температура води при цьому повинна бути не вище 40-42 °C. За відчуттями вода повинна бути дуже теплою, але терпимою і негарячій — це допоможе уникнути опіків. По можливості додайте у воду антибактеріальне мило — це допоможе уникнути небезпечних інфекцій. Опустіть пошкоджену ділянку тіла у воду на 15—30 хвилин (при важкому ступені обмороження цей час може збільшитися до 1 години). Не рекомендується грітися біля багаття або з допомогою спеціальних приладів із-за неможливості належним чином контролювати процес зігрівання уражених ділянок.

4. Не вживайте алкоголь

Спиртні напої значно знижують відчуття холоду і не дадуть вам вчасно відчути, наскільки ви замерзли. До того ж це може перешкодити контролю над процесом загоєння: у міру зігрівання повинно з’явитися відчуття поколювання і печіння. Шкіра на обморожених ділянках спочатку повинна стати рожевою або червоною, можливо, з плямами. Поступово повинні повертатися звичні відчуття і нормальна текстура шкіри.

5. При необхідності зверніться до лікаря

Якщо пошкоджені ділянки тіла не приходять в норму протягом доби, терміново зверніться за кваліфікованою медичною допомогою.

Загальні рекомендації

1. Одягайте багатошаровий одяг

Від обморожень вас гарантовано захистять подвійні рукавиці, пара светрів і шкарпеток. Дуже добре користуватися одягом, виготовленої з водонепроникних і теплоізоляційних матеріалів. Не забувайте належним чином утеплити голову і шию, де розташовані судини, що несуть кров до голови.

2. Перед виходом на вулицю щільно поїжте

Перед виходом на вулицю у холодну пору року, тим на більш тривалий час, необхідно добре підкріпитися. Недостатнє харчування і втома можуть стати причиною обмороження і послабити захисні механізми організму.

3. Не паліть на морозі

При курінні відбувається звуження кровоносних судин і знижується кровопостачання кінцівок. З цієї причини саме курці становлять певну групу ризику при обмороженнях.

4. Не використовуйте воловмісткі креми та косметику

Як відомо, мороз сушить шкіру, тому перед виходом на вулицю не можна користуватися лікувальними засобами на воді і відповідної косметикою. Зволожуючий крем краще всього замінити живильним, але і його потрібно наносити не пізніше, ніж за годину до виходу на вулицю. Надійно захистити обличчя від морозів найкраще допоможуть спеціальні косметичні засоби.