Як без пігулок позбутися головного болю за 5 хвилин

Коли голова розколюється, а під рукою немає таблеток, ситуація здається безвихідною. Даремно. Китайці вже 5 тисяч років позбавляються від болю за допомогою особливого точкового масажу — акупресури.

Що таке акупрессура

Акупресура — точковий масаж, який прийшов із Стародавнього Китаю. Суть у впливі на особливі «меридіани» — невидимі лінії, які проходять через тіло людини. Точок на цих меридіанах кілька сотень. Кожна відповідає за певну функцію організму.

Масаж не потребує спеціальних медичних знань. Він відносно безболісний і нескладний. І при цьому дійсно працює [1]Effect of acupressure and trigger points in treating headache: a randomized controlled trial  [2]The effectiveness of acupressure on relieving pain: a systematic review  [3]Acupuncture for pediatric pain .

Як без пігулок позбутися головного болю за 5 хвилин: акупрессура
pinimg.com

Як масажувати точки акупрессурних

Прийміть зручне положення: сядьте або ляжте на спину, розслабтеся. По можливості позбавтеся від зовнішніх подразників, надягніть навушники, увімкніть спокійну музику, вимкніть телефон.

Знайдіть на тілі активну точку: подивіться, де вона розташовується на картинці, і почніть промацувати шкіру. Шукане місце відгукнеться на натискання больовим сигналом.

Масажуйте точку натисканнями або круговими рухами. Головний біль зникне або під час масажу, або через 10-15 хвилин після.

Китайці впливають на активні точки трьома способами:

  1. При гострій головного болю або першому досвіді акупресури — легкі кругові руху вказівного пальця протягом 1-5 хвилин.
  2. При хронічних захворюваннях — натискання середньої сили великим або вказівним пальцем протягом 30 секунд.
  3. Якщо акупрессура для вас не в новинку, можна сильно тиснути на точки великим пальцем або кісточками до 3-5 хвилин.

При необхідності масаж можна робити кілька разів на день. Стимуляція більшості акупрессурных точок доступна кожному і не має протипоказань.

合谷 — точки хе-гу

Як позбутися головного болю за 5 хвилин: точки хе-гу

Розташовуються на тильній стороні обох кистей між великим і вказівним пальцями. Щоб знайти точку, з’єднайте ці пальці: у вихідному місці утворюється опуклість.

У китайській медицині точки хе-гу універсальні: їх використовують, коли болить голова чи зуби, коли треба зосередитися або при легкому нездужанні. Єдине протипоказання — пізні терміни вагітності: стимуляція може спровокувати передчасні перейми.

Хе-гу масажують великим і вказівним пальцями протилежної руки, защипывая долоню.

印堂 — точка інь-тан

Як позбутися головного болю за 5 хвилин: точка інь-тан

Акупрессурной точку третього ока завжди приділяли особливу увагу, у давнину по ній навіть пророкували долю. Намацати цю точку просто: вона знаходиться на переніссі.

Інь-тан стимулюють не тільки при головного болю, але і при втоми очей, розладах травлення і виразкової хвороби. Її масажують вказівним, великим пальцем або кісточками.

攢竹 — точки цуань-чжу

Як позбутися головного болю за 5 хвилин: точки цуань-чжу

Точки розташовуються симетрично біля основи брів. Їх можна стимулювати, якщо у вас болить голова (особливо в області потилиці), безсоння, нежить або втомилися очі.

Цуань-чжу масажують одночасно обома руками.

巨髎 — точки цзюй-ляо

Як позбутися головного болю за 5 хвилин: точки цзюй-ляо

Щоб знайти цзюй-ляо, намацайте поглиблення в нижній частині вилиці на лінії зіниць. Якщо при натисканні ви відчуєте верхню десну, все правильно.

Цзюй-ляо стимулюють одночасно вказівними або великими пальцями обох рук. Пара хвилин масажу зніме напругу і втому, жар (відчуття, як при починається застуді) і полегшить зубний та головний болі.

天柱 — точки тянь-чжу

Як позбутися головного болю за 5 хвилин: точки тянь-чжу

Голову часто ломить після тривалого сидіння за комп’ютером в позі знака. Коли шийні хребці знаходяться в неправильному положенні, м’язам доводиться напружуватися. Зняти напруження допоможе стимуляція точок тянь-чжу у верхній частині шиї, приблизно в сантиметрі від хребта.

В ідеалі ці точки потрібно масажувати лежачи на спині і підтримуючи шию ззаду обома руками. Але і в офісі зробити це можливо. Відкиньтеся на спинку крісла і як слід розімніть шию. Потім натискайте на тянь-чжу кілька хвилин, трохи розслабтеся з закритими очима і приступайте до роботи з новими силами.

太沖 — точки тай-чун

Як позбутися головного болю за 5 хвилин: точки тай-чун

Тай-чун можна знайти в улоговині між великим і вказівним пальцями ніг. Стимуляція точок зніме головний біль, ломоту в ступнях і навіть похмілля.

Масажувати тай-чун можна руками, але є й більш простий варіант. Скиньте туфлі і п’ятою однієї ноги натискайте на ступню другий. Після поміняйте ноги і повторіть процедуру.


Чи довіряєте ви методів традиційної китайської медицини? Вийшло з допомогою акупресури позбутися головного болю? Діліться своїм досвідом в коментарях.