У мене алергія на воду

За офіційною статистикою, людей, що мають алергію на звичайну воду, вкрай мало. Благодійна організація «The Anaphylaxis Campaign» стверджує, що по всьому світу випадків такої алергії зареєстровано всього 35.

І саме тому наукового розуміння цього феномену також — лише дріб’язки. Про Aquagenic urticaria, як офіційно називають цей стан, навіть медики знають небагато.

Проте після того, як це явище обговорили в ефірі Jeremy Vine Show на BBC Radio 2, команда програми почала отримувати десятки дзвінків та звернень від людей, що страждали або страждають від схожої проблеми.

Педіатр і медексперт BBC Radio 2 Сара Джарвіс каже: «Алергія на воду — вкрай рідкісна. Деякі люди мають настільки сильну алергію на воду, що навіть їхні власні сльози або піт викликають у них висипання».

«Найчастіше ця алергія виникає у період статевого дозрівання, хоч загалом вона може розвинутися на будь-якому етапі життя», — додає лікарка і зазначає, що з віком цей стан може погіршуватися.

«Справжня алергія на воду — це один із різновидів кропив’янки. Кропив’янка з’являється після менш як 15 хвилин взаємодії із речовиною. Це схоже на пухирі, які з’являються після жаління кропивою, що можуть перейти у набряки по всьому тілу, — пояснює пані Джарвіс. — Найгірше може вразити пальці — вони червоніють, печуть і нестерпно сверблять».

Фото 2Image copyrightSCIENCE PHOTO LIBRARY
Image captionАлергія може проявлятися у вигляді пухирців-висипань

Зазвичай кропив’янку лікують антигістамінними препаратами. Проте їхня ефективність при лікуванні алергії на воду може бути дуже різною.

«У світі просто немає достатньої кількості людей, аби провести дослідження, які нам необхідні, — каже пані Джарвіс. — Остаточного лікування не існує».

Як і з будь-якою іншою алергією, серйозність станів, які викликає алергія на воду, може бути різною: декого висипання вражають час від часу, у інших вони — хронічні і болісні, і тривають цілими тижнями і місяцями.

Ми зібрали кілька історій людей, що страждають від алергію на воду.

Нікола Бранч, 31 рік, Лондон

Фото 3
Image captionНікола каже, що люди сміються із її стану

Були часи, коли мені здавалося, що хтось прикладає кропиву до мого обличчя.

Алергія, що у більшості спричинює сильний свербіж, концентрується у районі моїх ліктів, тильної сторони колін і обличчя. Навіть піт викликає свербіння. Мені доводиться носити із собою усюди маленький рушник, аби витирати його. Я велосипедист, тож щоразу, коли я зупиняюся, я промокаю обличчя.

Іноді люди не вірять, що можна мати алергію на воду; вони знущаються із вас.

Алан Райвелл, 71, Рошдейл

Все почалося, коли мені було за 60. Я працював за верстатом, що шліфує метал, і спершу подумав, що це щось пов’язане із металевим пилом, що осідав на мені.

Якщо я приймав душ чи мочив руки, вони, разом із моїми грудьми і спиною — починали нестерпно свербіти. Я увесь вкривався червоними висипаннями. Якщо б вам довелося потиснути мою руку у такому стані, вона на дотик була б як наждачний папір.

Та й зрештою, аби хтось потер мене отим наждачним папером, це було б для мене полегшенням. Свербіж був настільки сильним, що я часом виходив надвір і тер спину об стіну.

Якби це було набагато сильніше, я розумію, що це могло б довести до самогубства.

Зараз мені допомагають сильні антигістамінні препарати.

Ной Оербах, 30, Манчестер

Коли це сталося вперше, мені було вісім. Одного дня я йшов додому зі школи під дощем, і мої руки і шия почали свербіти від висипання — це було дуже страшно.

Пізніше я пішов до лікаря, щоб зробити тест на алергічні реакції. Вони крапали різні речовини на мою руку, аби побачити, на що у мене алергія. Вони також крапнути «контрольну» речовину, і це була вода. «Контрольна» речовина не мала спричинити жодної реакції. Але через 15 хвилин уся моя рука почала свербіти.

Виявилося, що у мене алергія на воду. Це було для мене найгірше.

У школі я займався спортом, але щойно починав потіти, у мене починався свербіж. Коли свербіж починається довкола суглобів, стає справді боляче.

Вчителі не вірили мені, коли я казав, що не можу займатися спортом під дощем — доки не побачили, що цей дощ робить зі мною.

Щодня я приймаю антигістамінні препарати, що дає мені змогу пити воду — це необхідне зло. Я також приймаю тригодинний душ і намагаюся витертися якнайшвидше.