Учені довели зв’язок хропіння і витрати калорій

Американські дослідники з’ясували, що хропуни уві сні спалюють більше калорій, ніж люди, які не хропуть. Вони досліджували 212 пацієнтів, які страждали від хропіння та інших розладів сну, в тому числі апное — тимчасовою зупинкою дихання під час сну — і виявили, що хропуни під час відпочинку спалювали близько 2000 калорій, пише Telegraph.

Ті ж, хто не хропуть, під час такого ж відпочинку спалюють у середньому 1626 калорій. Витрати енергії під час сну можуть пов’язуватися із реакцією нервової системи, яку викликає хропіння та іншими розладами, припускають вчені. Але, водночас, хропіння може стати і причиною надмірної ваги у хропунів.

«По-перше, розлад дихання під час сну призводить до втоми удень і таким чином обмежує фізичну активність людини. По-друге, нерівномірне дихання під час сну може змінювати кількість спожитої організмом людини енергії», — говорить керівник дослідження Ерік Джі Кезіріан із Університету Каліфорнії .

Сильним храпом в першу чергу страждають чоловіки, а також люди із надмірною вагою, люди похилого віку та курці, стверджують фахівці. Раніше вони виявили, що хропунами можуть стати діти, у яких в дитинстві були домашні тварини. Зараз у Британії близько 16% чоловіків та 7% жінок середнього віку регулярно хропуть.