10 цікавих фактів про чудо-овоч сезону — гарбуз

Гарбуз — не тільки смачний, але і надзвичайно корисний для здоров’я продукт, який виводить шкідливі вещес тва з організму. На цьому гідності гарбуза не закінчуються.

Публікуємо для вас 10 найцікавіших фактів про цей чудовий продукт.


1. Насправді, гарбуз — це ягода, причому одна з найбільших в світі. Її плоди можуть важити до декількох сотень кілограмів.

2. Свіжий гарбуз можна купити тільки з серпня по листопад, так як саме в цей період відбувається збір врожаю. Осінь — найкраща пора для приготування різних страв з гарбуза: крем-супів, пирогів, запіканок і т. Д.

3. Батьківщиною гарбуза вважається Мексика. На її території вчені знайшли найдавніші насіння гарбуза віком близько 7000 років. Після відкриття Америки вона поступово набула широкого поширення на інших континентах.

4. У світі налічується близько 800 різних сортів гарбуза, але тільки 200 з них їстівні.

5. Гарбузи бувають різних кольорів: білі, жовті, зелені, чорні, а також різних кольорів: плямисті і смугасті. Вони можуть відрізнятися зовні: бути круглими або овальними, за формою нагадувати грушу або цибулину, володіти гладкою шкіркою або маленькими пухирцями на поверхні.

6. Для приготування одного літра гарбузової олії потрібно близько 35 гарбузів. Масло допомагає знизити рівень холестерину в організмі і запобігає серцево-судинні захворювання. Воно багате на вітаміни A, E і K, селеном, фітостероли і лінолевої кислотою.

7. Гарбуз на 90 відсотків складається з води і володіє високим вмістом бета-каротину. Також вона багата натрієм і калієм, які необхідні для підтримки м’язів в тонусі і регулювання балансу води в організмі.

Додатково до всього вищесказаного гарбуз містить магній, кальцій, залізо, фосфорну і кремнієву кислоту, а також вітаміни групи B, C і D. Складно повірити, що на всі ці корисні речовини, що містяться в м’якоті гарбуза, припадає лише 25 калорій на 100 грамів продукту .

8.Тиквенние насіння особливо корисні для чоловіків. Вони містять цинк, відповідальний за чоловічу статеву систему.

9. Гарбузи можуть зберігатися протягом декількох тижнів у темному місці.Однак розрізану гарбуз можна зберігати в холодильнику не більше 30 днів.

10. Щороку з вересня по листопад в маленькому німецькому місті Людвігсбурзі проходить масштабний фестиваль, присвячений гарбузам.Там можна побачити плоди, привезені з усього світу, різних кольорів, форм і розмірів. Захід вражає своїми масштабами. По-перше, увагу відвідувачів привертає виставка скульптур, виконаних з гарбуза.

Деякі з них вирізаються прямо з плоду.

Інші складаються з безлічі гарбузів.

По-друге, під час проведення фестивалю проходить конкурс на найбільший гарбуз. Вага рекордсменів часто доходить до 600 кілограмів!Таку гарбуз в магазині точно не купиш.

Крім того, кожен відвідувач може поласувати смачними стравами, головним інгредієнтом яких є велика помаранчева ягода, а також купити гарбуз або продукцію з неї (варення, локшина, торти і навіть гарбузове шампанське).